Miután a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikus szakokon a folyamatosan növekvő munkaerő-piaci igény ellenére a nők részvétele még mindig rendkívül alacsony. Magyarországon a nők aránya a felsőoktatásba jelentkezők között 2015/2016-ban még mindig az informatikai (12 százalék) és a műszaki (24 százalék) területeken volt a legalacsonyabb.

Ezért a Vodafone elindította aCode First: Girls elnevezésű nemzetközi programot. A szervezet tizenéves lányoknak oktat ingyenesen programozást Európában, Indiában, a Közel-Keleten, Dél-Afrikában és Ausztrália térségébe - idén nyáron pedig Magyarországon is.

Az első képzést augusztus 28. és 31. között tarják Budapesten, amelyen 15 fiatal lány vehet részt. A Vodafone közleméye szerint a négy napos workshop alatt a diákok olyan programozási nyelvekről és fejlesztői programokról sajátíthatnak el alapismereteket, mint a html, a CSS, a GitHub és a Bootstrap, az oktatás zárultával pedig akár saját weblapot fejleszthetnek.

A kódolás ismerete jelenleg óriási előnyt jelenthet egy munkavállaló számára, a jövőben viszont rengeteg munkakör esetében egyenesen elengedhetetlen lesz, így a mi felelősségünk felkészíteni a következő generációt ezekre az új feladatokra - mondta Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország hr-vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone Code First: Girls augusztusi kurzusára a digitaliscsalad.hu weboldalon egy kvíz kitöltésével jelentkezhetnek az érdeklődők, az ősz folyamán pedig további programok indulnak Budapesten és Miskolcon is - derül ki a mobilszolgáltató közleményéből.