A magyar cég a legjobb biotech és a legjobb mesterséges intelligencia kategóriák mellett lett az év startupja. A szervező xLabs pénteki, MTI-nek küldött közleménye szerint 10 ország 100 legjobb startupja versenyzett; Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária nemzeti győztesei vettek részt a megmérettetésben.

A tájékoztatás szerint Szalay Kristóf, a Turbine.AI alapítója 2010-ben egy olyan szoftveren kezdett dolgozni, amely a rákkal kezelt sejtek működését modellezi, szimulálja. A magyar cég modelljével sokkal jobban, célzottabban tudnak kísérletezni a rákkutatók. A Turbine.AI termékének legnagyobb haszna, hogy olyan mennyiségű kísérletet futtatnak le néhány nap alatt, amely évekbe telne a gyógyszerkutatóknak - írták. (Szomorú jövő várhat Magyarországra, ha ezt nem szívleli meg.)

Az idei versenyben a Turbine.AI mellett a magyar Eva Vision is kategóriagyőztes lett, ez utóbbi vakok és gyengénlátók számára fejleszt okosszemüveget.