Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma már a hazai mobiltelefonok mintegy 80 százaléka valamilyen okoseszköz, amely ha nem is mobilneten keresztül, de wifi által gyakran csatlakozik az internetre. A kormány célja, hogy ezek tovább terjedjenek, de az okostelefonok jelenlegi helyzete kifejezetten kedvez a csalóknak.

A mobilok terjedésének kezdetén még nem léteztek korszerű, online fizetési módszerek. Ennek a kornak a szülötte az emelt díjas telefonszámok bevezetése, amelyekkel gyakorlatilag a telefonszámlánkon, egyenlegünkön keresztül rendeltük meg a szolgáltatásokat. Viszont ebben a korszakban az internetezés még asztali számítógépeken keresztül történt, melyeken nem lehetett telefonálni. Az internetes fizetésbiztonsági szabványok kialakításakor ezért kevéssé foglalkoztak az emelt díjas telefonos fizetési lehetőségekkel.

Az okostelefonokon viszont ezek a szolgáltatások egymás mellett, sőt, összekapcsolva működnek. Számos előnye mellett ez az átjárhatóság hozott vissza a '90-es évekből ismert csalási módszereket. (Gázzal fűt? - Csúnya kiadásokba szaladhat.)

Az elmúlt időszakban ugyanis újra elterjedtek a felhasználókat meglopó átverések. Főként úgy, hogy a telefonos internetezés közben felugró, megnyíló ablakokban ál-vírusirtók előfizetéseit ajánlják arra hivatkozva, hogy a telefon vírussal fertőzött. Ingyenesként, vagy egyszeri vásárlásként kínálják a vírusirtószolgáltatást, amelyhez csak egy telefonszám megadása szükséges.

Viszont ekkor a felhasználó arra regisztrál, hogy időről időre emelt díjas smseket fogadjon, ezáltal fizessen. A legtöbben csak akkor szembesülnek azzal, hogy mennyibe került nekik az átverés, amikor megkapják a telefonszámlájukat.

Ezen kívül újra tarolnak az örök klasszikusnak számító ál-nyereményjátékok is, mellettük pedig újra feliratkoznak emberek az sms-korszak hőskorából ismert szolgáltatáscsomagokra. Ahogy régen polifónikus csengőhangokat fogadtak, úgy most különböző vicc- és mémküldő hírlevelek húzzák le a gyanútlan fogyasztókat.

Az áldozatok a legtöbbször nyugdíjasok és gyerekek.

Mit lehet tenni?

A legegyszerűbb az elkerülés. Alapszabály az interneten, hogy a böngészőkön keresztül nem lehet megállapítani, hogy a telefonunkon van-e vírus. Vagyis semmiképp nem kell ilyenre kattintani. Még egyszerűbb ennél, ha a szolgáltatónál a felhasználók kikapcsoltatják az emelt díjas sms-ek fogadásának lehetőségét. Emellett nem szabad a 06-90, 06-91-es számokra üzenetet küldeni - mondta el Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlés-felügyeleti főosztályvezetője a szervezet csütörtöki sajtóeseményen.

Emellett érdemes a telefonra telepíteni egy vírusirtót. Viszont ezeket mindenképpen a dedikált szoftveráruházakból (Google Play, AppStore, Windows Market), ne közvetlenül az internetről töltsék le.

Ha már megtörtént a baj, akkor a rendőrséghez kell fordulni. Arra kérdésre, hogy ha az emelt díjas vonalak elavultak és kedveznek az átveréseknek, miért nem szüntetik meg, Karl Károly azt mondta, hogy a hatóság nem akar semmilyen technológiai megoldást korlátozni, még ha ő hasznos tartalmat nem talált ilyen telefonszám mögött.