Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új szolgáltatás nem más, mint egy személyek közötti pénzküldő szolgáltatás, amely a Viberen Moneytou funkció alatt lesz majd elérhető - jelentette be Cristina Constandache, a Rakuten Viber sales vezetője (CRO). A szolgáltatás egy fintech megoldás, amelynek bevezetése mellett azért döntött a vállalat, mert - mint mondta - a cég bevételének 50 százaléka fintechből származik.

A Moneytou mögött álló innovatív szolgáltatást a NeoPay fejjlesztette ki, a szolgáltatás a Mastercard MoneySend technológiáján alapul és a Rakuten Viber együttműködésével lesz elérhető.

Magyarországon indul el először

A Moneytou először Magyarországon indulhat el napokon, heteken belül - jelentette be Benda Gergely a NeoPay alapító-ügyvezetője - majd a tervek szerint Ukrajnában, Romániában, Szerbiában és Bulgáriában is elérhetővé válna a funkció, több mint 25 millió Rakuten Viber felhasználó számára.

Az ügyvezető szerint a Moneytou előnye, hogy használata nagyon egyszerű, a felhasználóknak csak egyszer kell regisztrálniuk bankkártyájukat és attól kezdve a pénz is azon dolgok közé kerül a Viberen, amit az ügyfelek "megoszthatnak" egymással a Viber segítségével. Az elküldött készpénz még az esti órákban és hétvégén is néhány percen belül elérhetővé válik a kedvezményezett kártyáján, amivel így azonnal fizethet vagy készpénzben felveheti.

Napi.hu, Szabó Zsuzsanna

A szolgáltatást a Viberen belül a Moneytou ikon kiválasztásával lehet elindítani és lehet pénzt küldeni anélkül, hogy a bankszámlaszámát tudnia kellene a szolgáltatónak. A felhasználók többféle bankkártyát is regisztrálhatnak, azaz a szolgáltatás nemcsak Mastercard, de Visa és Maestro kártyákkal is működik a Viber alkalmazásban, a felhasználók az egyes tranzakciók előtt dönthetik el, hogy melyik kártyát szeretnék használni. Az esetegesen felmerülő problémák megoldásában chatbot segít, ha pedig az ügyfél nem kap választ az adott kérdésére, akkor élő ügyfélszolgálatoshoz kerül tovább a probléma.

Benda szerint a szolgáltatás további előnye, hogy a nap bármely szakaszában lehet pénzt küldeni, a szolgáltatás a fejlesztők szerint olyan szituációkban jöhet jól, ha például közös éttermi számlát szeretnének egy társaság tagjai személyekre lebontani, vagy gyermeknek készpénz használata nélkül zsebpénzt adnának a szülők.

Mennyibe kerül?

A Viber Moneytou funkciójával - az EU pénzmosás elleni szabályozásának megfelelően - a felhasználók havonta maximum 125 ezer forintot, évente pedig maximum 780 ezer forintot küldhetnek, de a kártyakibocsátó bank is meghatározhat további limiteket - hívta fel a figyelmet Benda. Az ügyvezető a szolgáltatás igénybevételének költségeiről elmondta, hogy vasárnaptól péntekig a pénzküldés költsége 3000 forintig 79 forint, az e fölötti tételeknél a 79 forinthoz hozzá jön még a 3000 forint feletti rész 1,5 százaléka költségként. Szombatonként azonban a 3000 forint alatti pénzküldés esetén 49, a 3000 forint feletti összegeknél pedig 49 forint plusz az összeghatárt meghaladó rész 1,5 százaléka lesz a díj.

Benda szerint azért a szombatot választották ki a kedvezményes napra, mert azt feltételezik, hogy a szolgáltatást elsősorban a hét azon napján fogják használni, amelyen jellemzően elmennek szórakozni az emberek. Az ügyvezető ugyanakkor hozzátette, hogy a feltételezésük szerint ez nem egy árérzékeny szolgáltatás, de a használati napokat vizsgálják és az árazást ennek megfelelően a jövőben módosíthatják.

Mennyire biztonságos?

A technológia pénzügyi hátterét a Libra Internet Bank és a Wirecard biztosítja a Mastercard és a Visa azonnali fizetési rendszerein keresztül. További biztonsági elem a tranzakcióknál, hogy a rendszer a tranzakciók kockázatát is elemzi és ha azt kockázatosnak ítéli, akkor jelszót kér - mondta el kérdésre válaszolva Gabriel Ghita, a Mastercard üzletfejlesztési alelnöke.

A szolgáltatás elindításával kapcsolatban Cristina Constrandache elmondta, hogy azért Magyarországot választották a szolgáltatás debütálására, mert a Vibernek a kelet-közép-európai régió az egyik fő piaca, Magyarországon például az okostelefont használóknak a 60-65 százaléka használja a Vibert. Ez az időszakot egyben egy pilot időszaknak is tekintik - tette hozzá.

A szolgáltatást nem minden bank fogja első körben támogatni, így például az MKB, Cetelem, valamint a K&H ügyfeleinek még türelemmel kell lenniük, ezeknél a bankoknál a következő év elején válhat elérhetővé a Moneytou alkalmazás.