Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak. Ez azt jelenti, hogy ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, azaz a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételekkel élhetnek, legyen szó adat-, hang- vagy SMS-forgalomról. A legnépszerűbb tarifáknak pedig roaming során akár a teljes adatkerete felhasználható.

Ennek a változásnak köszönhető, hogy már 2017. június 1. és 2018. május 31. között a korábbinál jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés, és a  növekvő tendencia azóta is folytatódott: 2018. június 1. és 2019. május 31. közti időszakban az előző évhez képest közel megduplázódott az adatforgalom, amelyet a telenoros ügyfelek generáltak EU-s és 1-es díjzónába tartozó mobilhálózatokon. Ez a vizsgált időszakban összesen több mint 2,2 millió gigabájt roaming-adatforgalmat jelent - derül ki a Telenor adataiból, amely szerint az EU-s 1-es díjzónában mért roaming-adatforgalom növekedési aránya a belföldön mért növekedési arányt is meghaladta.

Hol mobilnetezünk a legtöbbet?

Akárcsak a 2017 és 2018 nyara közötti időszakban, az elmúlt egy évben is a magyarországi Telenor-ügyfelek Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Franciaországban használták a legtöbbet a mobilinternetet. A Telenor EU-roaming toplistájának ötödik helyén Horvátország végzett, míg az Egyesült Királyság a hatodik helyre került, akárcsak tavaly.

A téli-nyári adatforgalmat összehasonlítva Németország és Ausztria esetén sokkal kiegyenlítettebb a mobilforgalom eloszlása, míg Olaszországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Horvátországban nagyon komoly szezonalitás érzékelhető, miután a téli hónapokban jelentősen visszaesik a telenorosok roaming-adatforgalma.

Az uniós tagállamok közül a legkevesebb adatot Lettországban, Litvániában és Észtországban generálták a Telenor-ügyfelek, aminek okát a Telenor abban játja, hogy ezek az országok kevésbé népszerű turisztikai célpontnak számítanak.

Meglepő adatok az EU-n kívülről

A vizsgált időszakban az unión kívüli országokban mintegy 40 százalékkal emelkedett a Telenor ügyfeleinek roaming-adatforgalma. Tavalyhoz képest átalakult a toplista sorrendje: a legtöbb adatot az Egyesült Államokban forgalmazták az ügyfelek, a második helyre került a tavalyi aranyérmes Izland, Svájc pedig megőrizte harmadik helyét.

Idén a negyedik helyre a magyarok körében népszerű üdülőhelynek számító Törökország került, egy hellyel maga mögé utasítva a tavalyi negyedik helyezett Szerbiát. A top 10-es listán Kína, Oroszország, Ukrajna, Izrael a soron következők az adatforgalom alapján, a tizedik helyre pedig Thaiföld került, de még ebben az országban is másfélszeres növekedés ment végbe egy év alatt - derül ki a Telenor felméréséből.

És Magyarországon kik roamingolnak a legtöbbet?

Bár hazánkba a legnagyobb számban német turisták látogatnak, mégis a brit és a román előfizetést használók generálták a legnagyobb adatforgalmat a Hiperneten az utóbbi egy évben - e két nemzet forgalma között csupán néhány százalék különbség volt.

A német mobilnetezők nagyjából negyedével kisebb forgalmat bonyolítottak a Telenornál, az osztrákoké pedig csaknem feleannyi volt, mint a briteké. A top tízes lista ötödik helyére a lengyel, a hatodikra a svéd, a hetedikre a holland, a nyolcadikra az olasz, a kilencedikre a norvég, a tizedikre pedig a dán felhasználók futottak be.

Érdekesség továbbá, hogy bár a Cseh Köztársaságból érkezik a harmadik legtöbb turista hazánkba, az ő adatforgalmuk csak a tizenötödik legnagyobb volt.

Mi a helyzet a fesztiválozókkal?

A Telenor négy nagyobb magyarországi fesztivált is megvizsgált, arra keresve a választ, hogy melyik ország mobilelőfizetői roamingoltak a legtöbbet a Hiperneten a fesztiválok térségeiben.

Eszerint a Szigeten a legtöbbet a britek, hollandok és írek roamingoltak, a Balaton Soundon a top 3-ban a belga, szlovák és osztrák felhasználók voltak, a VOLT fesztivál éllovasai a britek, osztrákok és szlovákok, míg az Ozorán a német, francia és a brit előfizetők lógtak legtöbbet a Telenor Hipernethálózatán.