Február végén 1 008 916 mobiltelefonszámot "hordoztak el" eredeti szolgáltatójuktól - derül ki a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) statisztikájából.

Ez a szám a hordozottság adott havi állapotát jelzi, vagyis azok a számok, amelyeket egyszer hordoztak, de utána "visszatértek" eredeti szolgáltatójukhoz, nincsenek benne az adatbázisban. Jelenleg több mint 11,7 mobiltelefon-előfizetés (hívható sim-kártya) van Magyarországon, vagyis a hordozott számok aránya 8,5 százalék.

Az arány nem túl magas, azonban kellemetlen meglepetést okozhat azoknak, akik hálózaton belül beszélgethetnek ingyen, vagy küldhetnek sms-t.

Lehet ellenőrizni a szolgáltatói státuszt

Az NMHH működtet egy oldalt, amelyen bárki ellenőrizheti, hogy egy adott telefonszám melyik szolgáltatónál van. Bár a művelet captcha-kóddal védett (a robotok kiszűrése érdekében), így a keresés nem a leggyorsabb, de egy hosszabb hívás előtt érdemes lehet ellenőrizni, hogy milyen szolgáltatónál van az adott szám.

A kereső használatánál érdemes figyelembe venni, hogy a hordozási adatok munkanapokon 20 órakor frissülnek, valamint új hordozások esetén az átadó és átvevő szolgáltatók 20 és 24 óra között szüntetik meg, illetve kezdik meg szolgáltatásaikat. Így előfordulhat, hogy egyes számoknál nem a legfrissebb adatok vannak az NMHH adatbázisában.

Ha valaki internet közelében, két módon is lekérdezheti díjmentesen az egyes telefonszámokat. A mobilszolgáltatók mindegyikénél működik a díjmentesen hívható 1748-as szám, ahol a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát kell megadni, és beütni a 6- vagy 7-jegyű számot, majd megnyomni a # gombot. Ezt követően egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.

Mindez telefonhívás nélkül is működik az úgynevezett USSD kód segítségével. Ha így akarja az ügyfél megtudni, hogy egy adott telefonszám hordozott-e, akkor be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát és hívószámát, majd jön a # jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot. A telefon ezt követően írja ki, hogy a keresett szám milyen szolgáltatónál működik.

13 éve lehet számot hordozni

A számhordozás 2004 májusa, Magyarország uniós csatlakozása óta érhető el itthon. Az első évben 66 ezren éltek vele, az 500 ezret 2012 novemberében értük el, azóta pedig jelentősen felgyorsult a növekedés üteme.

Ennek egyik oka, hogy 2012 szeptemberében új rendelet váltotta fel a korábbit, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a korábbi 8 munkanap helyett, már két nap alatt végbemegy a teljes procedúra. Abban is egyszerűsödött az eljárás, hogy a hordozást már csak 30 napnál régebben lejárt számlatartozás esetén lehet megtagadni. Azóta elég az ügyintézést az új szolgáltatónál elindítani.

A másik ok, hogy jöttek új szereplők az amúgy telített mobilpiacra, amelyek zömmel a már számmal rendelkező ügyfeleket tudták csak elszipkázni másoktól.

Olvassa el kapcsolódó anyagunkat arról, hogy az egyes mobilszolgáltatók mennyit kérnek a készülék-függetlenítésért.