A Belbiztonsági Minisztérium és az FBI egy pénteken e-mailben kiküldött jelentésben arra figyelmeztetett, hogy atomerőműveket, energiaipari cégeket, légi közlekedési vállalatokat, vízszolgáltatókat és kritikus gyáripari ágazatokat ért támadás kormányzati szervek mellett legalább májusig visszamenőleg - írja a Reuters.

A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a hackereknek sikerült néhány hálózatra bejutniuk, de a jelentésben nem nevezték meg az áldozatul esett szervezeteket, cégeket, vagy részletezték az akciókat.

A hírügynökség szerint annyi viszont tudható, hogy a támadók rosszindulatú e-mailekkel vagy fertőzött weboldalakkal próbáltak hitelesítő adatokat szerezni, hogy hozzáférjenek a megcélzott intézmények, vállalatok számítógépes hálózatához.

Már figyelnek egy ideje

A hatóságok már hónapok óta figyelik a hackerek aktivitását, amelyről eredetileg egy bizalmasan kezelt júniusi jelentésben már írtak. A Reuters szerint azt a dokumentumot a kockázatnak kitett vállalatoknak bizalmasan küldték ki és egy szűkebb körű aktivitást írt le a nukleáris, energiaipari és kritikus ipari ágazatokra összpontosítva.

A Belbiztonsági Minisztérium és az FBI illetékeseit a Reutersnek szombat délelőtt nem sikerült elérnie.

Már megint az oroszok?

A hírügynökségnek Robert Lee, a Dragos kiberbiztonsági cég vezérigazgatója azt mondta, hogy a dokumentum két-három csoport aktivitását írja le, amelyeknek sikerült hitelesítő adatokat ellopniuk és amerikai, illetve más nemzetek szervezetei után kémkedtek, viszont nem indítottak romboló támadást.

A szakértő szerint a riport az orosz kormányhoz köthető csoportokról ír, de erről további részleteket nem árult el a hírügynökségnek, amely hozzáteszi, hogy a Dragos is figyelemmel kísér más hasonló csoportokat, de azok inkább Kínához, Iránhoz, Észak-Koreához köthetőek.

Lee szerint a dokumentumban leírt, kormányzati szervek elleni hackelések ugyan nem valószínű, hogy drámai támadásban manifesztálódnak a közeljövőben, de ettől még aggasztóak.

A Belbiztonsági Minisztérium úgy véli, hogy a dokumentumban leírt hackelési "kampány" még tart és fennáll a kockázata, hogy a támadók hosszabb időn át aktívan próbálkozni fognak céljaik elérésével.

(Fotó: Pixabay.com)