Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jóváhagyás az után történt, hogy a két cég beleegyezett, eladja részesedését a Dish Networks amerikai műholdas TV-szolgáltatóban. A hatóság ezt azért szabta az engedély megadásának feltételéül, mert ezzel egy újabb amerikai mobilszolgáltató jönne létre, ami növeli a versenyt a távközlési piacon, a T-Mobile és a Sprint egyesülése nem járna a tarifák emelkedésével.

A Dish a tervek szerint mintegy 5 milliárd dollárért kivásárolja a Sprint aktíváit a távközlési ágazatban, átveszi a Sprint mintegy 9 millió ügyfelét, és lehetősége lesz arra, hogy bérelje a T-Mobile hálózatát.

A T-Mobile és a Sprint már tavaly megszerezte a külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság (CFIUS) engedélyét az egyesüléshez. Az ügylethez azért kellett a CFIUS engedélye, mert a T-Mobile 63 százaléka a német Deutsche Telekom, a Sprint 85 százaléka pedig a japán SoftBank távközlési cég tulajdona.

A 26,5 milliárd dolláros ügylet révén létrejövő új cég a Verizon és az AT&T után a harmadik legnagyobb lesz az amerikai vezeték nélküli telekommunikációs szolgáltató piacon, az ügyfélszám meghaladja majd a 80 milliót.

A T-Mobile anyacégének 42 százalékos, a japán SoftBanknak pedig 27 százaléknyi részesedése lesz az egyesülő vállalatban. A fennmaradó 31 százalékot a tőzsdén értékesítik.

A két cég az idei év végére tervezi lezárni az ügyletet, amelytől évi mintegy 6 milliárd dollár költségmegtakarítást várnak.

Az egyesülés révén létrejövő cég T-Mobile néven fut majd és több ezer új alkalmazottat tervez felvenni, hogy felgyorsítsák az 5G mobilhálózat kiépítését az országban.

A két cég 2014-ben már próbálkozott az egyesüléssel, az azonban akkor meghiúsult az Obama-kormányzat ellenállása miatt.