Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Telenor Magyarország ötödik generációs (5G) mobil teszthálózatot indított Győrben. A szolgáltató tesztjének hálózati partnere a világ egyik vezető ilyen irányú technológiai beszállítója, a ZTE Corporation, amely nem csak a komponenseket szállította és helyezte üzembe, hanem a világ első 5G képes okostelefonjai közül is biztosított két készüléket a tesztekhez. Ennek köszönhetően Európában az elsők közt Magyarországon lehetett kipróbálni mobiltelefonokon az újfajta adatszórást.

A teszthálózat részeként 2 bázisállomáson összesen 4 rádiós egység állt tesztüzembe a 3,6 GHz-es tartományban. A tesztelésre összesen 100 MHz frekvencia áll rendelkezésre, amellyel 1,8 Gbps letöltési sebesség elérhető el. "Az 5G legfőbb előnye a magas letöltési sebesség. 20 másodperc alatt le lehet szedni egy egész estés filmet" - büszkélkedett Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese. Szerinte az új technológia további előnyei - a rendkívül alacsony válaszidő és a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb számú eszköz egyidejű kiszolgálása - már egyre szélesebb körben ismertek, azonban az e hálózati képességekre épülő termékek és szolgáltatások kidolgozása még a piaci szereplőkre vár.

A rendszer tesztelő platform átadása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár és Jan Hanus, a Telenor Magyarország vezérigazgatója bemutatta Magyarország első, nyilvános 5G-s okostelefonon zajló videóhívását. Valamint a teszthálózat képességeinek érzékeltetésére egy sikeres 1,7 Gbps letöltési sebességet elérő tesztet hajtottak végre.

"Az emberek megbízható és stabil hálózatot szeretnének. Az ár pedig a lakosok és az ipar számára is legyen megfizethető" - fogalmazott Kara Ákos. A győri Széchenyi István egyetem rektora, Földesi Péter pedig arról beszélt a történelmi pillanat alkalmából, hogy iszonyatosan sok pénzt, időt és energiát fektettek abba, hogy az 5G teszthálózat elindulhasson, de biztos abban is, hogy hamarosan már a 6G technológia kifejlesztése is elkezdődhet. "Hogy az mi lesz, azt még csak nagyon kevesen tudják" - fogalmazott a rektor.