A Toyota, a Denso és a SoftBank Vision Fund (SVF) bejelentette, hogy egymilliárd dollárt fektet be az Uber tulajdonában levő Advanced Technologies Groupba (Uber ATG).

A Toyota és - a cég egyharmados tulajdonában lévő - Denso közösen 667 millió dollárt, az SVF 333 millió dollárt fektet be az új vállalkozásba, melynek értéke így 7,25 milliárd dollár lesz.

A Toyota már 2018 augusztusában 500 millió dollárt fektetett az Uberbe. Akkor a két vállalat bejelentette, hogy szándékuk szerint 2021-ben elindítják a Toyota Sienna alapú automatizált telekocsi-szolgáltatás próbaverzióját, amely az Uber ATG önvezető technológiáját, és a Toyota Guardian biztonsági támogatórendszerét használja majd.

A Toyota kutatóintézetet hozott létre a Tsinghua Egyetemmel

A vállalat célja továbbá, hogy jobb megoldásokat kínáljanak a környezetvédelmi problémákra, ugyanakkor csökkentsék a közlekedési balesetek számát. A Toyota és a Tsinghua Egyetem 1998 óta vesz részt közös kutatási programokban. A kutatóintézet létrehozása mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy ne csupán a hazai vásárlóknak szánt autók fejlesztésében működjenek együtt, hanem a hidrogénenergia olyan aktív hasznosítása terén is, amivel egyaránt megoldhatók Kína energiaellátási gondjai, illetve bizonyos egyéb társadalmi problémái is.

A Toyota a felmerülő költségek fedezésére a következő három évben további 300 millió dollárral járul hozzá a fejlesztés során szükséges kiadásokhoz.

A tranzakció várhatóan 2019 harmadik negyedévében zárul le, a megállapodás ténye ugyanakkor már Uber májusra tervezett tőzsdei bevezetéskor is növelheti a befektetői kedvet - ha már a sofőrök sztrájkja csökkenti - és tovább növelheti a vállalat értékét.