A francia Uber szolgáltatásának tiltására született szabályozás Franciaországban, melynek megsértése miatt eljárás indult a vállalat ellen. Az Uber érvelése szerint azonban a vállalat nem büntethető, hiszen a törvény jogszerűtlenül került elfogadásra, mivel az információs társadalommal összefüggő szolgáltatást tilt, amit előzetesen kötelezően be kell nyújtani az Európai Bizottság számára.

A jelenleg nem kötő erejű EB-állásfoglalás kimondja, hogy a tagállamok megtilthatják és büntethetik az UberPophoz hasonló jellegű tevékenység végzését anélkül, hogy a tervezetet előzetesen benyújtanák az Európai Bizottságnak. Jogerős döntés a bírák most kezdődő tanácskozását követően születik.

Az Európai Bíróság sajtóközleménye emlékeztet egy májusban hozott döntésre, amely az Uber spanyolországi tevékenységével kapcsolatban mondta ki, hogy a szolgáltatás a közlekedés és az nem az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak számít, ezért a rá vonatkozó törvénytervezetet nem szükséges előzetesen a brüsszeli javaslattevő-végrehajtó testületnek benyújtani.

Akkor sem lenne szükséges előzetesen tájékoztatni a bizottságot a törvénytervezetről, ha a cég szolgáltatása mégiscsak információs társadalommal összefüggő tevékenységnek számítana - véli Szpunar főtanácsnok. A franciaországi szabályozás ez esetben sem magát az elektronikus közvetítő rendszert szabályozná, hanem csak a hozzá kapcsolódó közlekedési szolgáltatásokat, melyek nem tartoznak az uniós irányelv alá.

Az Uber egyre több európai országban ütközik nehézségekbe, korábban - főleg a taxisok követelésére - már Olaszországban és Spanyolországban is betiltották, de Németországban és Dániában is korlátozták a tevékenységét. A vállalat mindegyik tiltással szemben az Európai Bírósághoz fordult jogorvoslatért. (Az Ubert már Brüsszel is megállította.)

Magyarországról 2016 júliusában vonult ki az Uber, mivel olyan törvény került elfogadásra, amely a cég weboldalát blokkolhatta volna, a sofőrök pedig autójuk rendszámát vagy jogosítványukat veszíthették volna el. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az egyenlő versenyfeltételek megteremtésével indokolta a törvény elfogadását.