Tim Berners-Lee, aki 30 évvl ezelőtt megalkotta a world wide webet (vagyis lényegében a ma ismert és használt internet alapját), elindított egy projektet, amivel alapjaiban változtatná meg az internet működését - írja a hvg.hu a Wiredre hivatkozva.

A szakember elindította a Solid nevű projektet, amelynek lényege, hogy a felhasználók maguk dönthetnének arról, milyen cégnek/szolgáltatásnak adnak hozzáférést az adataikhoz, amiket egy Solid Pod nevű eszközön tárolnának. Ezt fizikailag is a számítógéphez kellene kapcsolni, hogy egyáltalán használni lehessen.

Berners-Lee ebből a célból indította el 2018 szeptemberében az Inrupt nevű startup-cégét John Bruce kiberbiztonsági szakemberrel közösen. A cég célja, hogy segítse a Solid fejlesztését, hogy az végül a koncepcióból egy bevezethető termékké váljon.

Bruce szerint erre komoly szükség van, jelenleg ugyanis az innovációt és a kreativitást azok az erők fojtják meg, amelyek a profitra és a politikai érdekek kiszolgálására összpontosítanak - írja a hvg.hu szerint a Wired. A Solid Pod segítségével mindez változhatna, hiszen a cégek nem tárolnák a szervereiken a felhasználói adatokat, így azok végig a felhasználó birtokában maradhatnának. A felhasználási jogot pedig bármikor vissza lehetne vonni.

Az Inrupt alapítói szerint azt nem lehet várni, hogy a nagy tech cégek átváltsanak a Solid megoldására, azt viszont igen, hogy alkalmazkodjanak hozzá.

A Wired szerint a szakemberek jelenleg többféle alkalmazásban is gondolkodnak. Bruce szerint nem egyetlen olyan appra koncentrálnak, ami leváltja majd az összes szolgáltatást, hanem a különböző igényekre különböző megoldásokat kínálnak.