Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az már most létszik, hogy a dróntechnológia felhasználási területei egészen széles tartományban mozognak, kezdve a mezőgazdaságtól, a közszolgáltatásokon, baleseti helyszínelésen át egészen a szállításig. Egyes becslések szerin a dróniparág értéke 2035-re elérheti a 10 milliárd eurót, de lehet, hogy ennél is sokkal nagyobb volumenű lesz - mondta a miniszter.

Magyarország Európa egyik vezető high-tech-ipari tagállama, amely pozíciót a jövőben is meg szeretné tartani. Ebben nagy szerepet szánnak az egyetemeknek is, külön öröm például, hogy az Óbudai Egyetemen már kreditpontot ér a tárgy, amelynek keretében a hallgatók drónirányítási ismereteket szerezhetünk.

Idén életbe lépett egy közös európai uniós drónszabályozás, Magyarország pedig azon dolgozik, hogy kialakítsa a hazai jogszabályi környezetet. Ez várhatóan 2020 nyarán életbe is léphet - mondta Palkovics.

Ebben számos kérdésre kell választ adni, olyanokra is, amelyekről egyelőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre. A miniszter példaként említette a drónelhárítás kérdését. Az nyilvánvaló, hogy a repülőterek környezetében nem szabad drónt reptetni, de mi történik például akkor ha a Hármashatárhegyen a légifolyosó környezetében jelennek meg ezek a pilóta nélküli eszközök. Palkovics szerint meg kell határozni azokat a területeke,t amelyek kiemelt védelmet élveznek majd.

Ilyenek lesznek többek között a

  • kritikus fontosságú infrastruktúrák,
  • a paksi atomerőmű
  • a diplomáciai- és kormányépületek
  • a honvédségi területek
  • és a Zalaegerszegi tesztpálya is.
A szabályozás a magánélet védelmére is nagy hangsúlyt fektet majd

- tette hozzá a miniszter.

Meg kell határozni például, hogy magánterületek, telkek fölé milyen engedélyek birtokában lehet repülni.

A hazai drónszabályozásban a HungaroControl Zrt.-nek van a legnagyobb szerepe. Szepessy Kornél, a cég vezérigazgatója megerősítette, hogy olyan szabályi rendszert szeretnének, amely megoldást jelent mind az üzleti, szakmai és a magánfelhasználóknak is.

Szepessy

a drónhasználóktól egyelőre bizalmat és türelmet kér.