Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lapunk egyik olvasója jelezte, hogy pár hónapja elfelejtett e-matricát venni, felhajtott az egyik fizetős útra és egészen biztosan elhaladt egy fix ellenőrzési pont alatt. Ennek ellenére nem kapott büntetést. A Nemzeti Útdíjfizetés Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást adták, hogy bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem tudják teljes bizonyossággal azonosítani az autósokat.

Ennek apropóján kérdeztük meg a céget, hogy milyen gyakran fordul ez elő.

A NÚSZ kétszintű ellenőrzési rendszert vezetett be, hogy ki tudják szűrni azokat az autósokat, akik nem fizettek az autópálya-használatért, illetve, hogy ne büntessék azokat, akik fizettek.

A rendszámokat kamerák rögzítik és szoftveresen azonosítják, ha azonban a rendszer jogosulatlan úthasználatot jelez, akkor a képeket a NÚSZ kollégái is megnézik.

Léteznek azonban olyan esetek, amikor sem a gép, sem pedig az ember nem tudja teljes bizonyossággal leolvasni a rendszámokat, ebben az esetben a felvételeket törlik.

Ilyen lehet, ha

  • hiányos, vagy csak részben látszódik a rendszám (például egy másik autó takarja - szerk.),
  • rosszak voltak az időjárási körülmények,
  • vagy egyes karaktereket nem tudnak beazonosítani.

A cég tájékoztatása szerint az ellenőrzési adatokat gyűjtő fix és mobil kameráktól elvárt azonosítási képesség minimum 97 százalék, de ennél jellemzően nagyobb hatékonysággal működik a rendszer. Vagyis átlagosan száz rendszámból 2-3-at nem tudnak azonosítani.

Hogy ez a szám mekkora nagy hóesésben, esőben vagy ködben arra nem tért ki a válasz. Ez talán jobb is, hiszen nem lenne szerencsés, ha az emberek direkt rossz időben indulnának útnak, annak reményében, hogy megúszhatják a fizetést.

Szándékosan bliccelni természetesen nem szabad, azoknak pedig, akik véletlenül hajtottak fel matrica nélkül fizetős útra, 2018 januárjától 60 percük van arra, hogy ezt pótolják azután, hogy elhaladtak az első ellenőrző pont előtt.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket arról, hogy milyen baki csúszott a NÚSZ és viszonteladói kommunikációjába.

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter.