Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután 2017 júniusában megszűntek a roamingdíjak, az EU-n belüli nemzetközi hívások és sms-ek most bevezetendő árplafonjai jelentik a következő lépését a távközlési szabályok uniós szintű átdolgozásának, melynek célja az elektronikus kommunikáció koordinációjának javítása és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) szerepének megerősítése - írják.

A nemzetközi hívásokra vonatkozó új szabályok a tagállamok között korábban fennálló nagy árkülönbségeket hivatottak eltörölni. Az EU-n belüli vezetékes vagy mobil hívások szokásos díja eddig átlagosan háromszor olyan magas volt, mint a belföldi hívások normál díja, az EU-n belüli sms-ek szokásos díja pedig több mint kétszerese volt a belföldi üzenetekének. Egyes esetekben egy EU-n belüli hívás díja akár tízszerese is lehet a belföldi hívás díjának.

Egy, a nemzetközi hívásokról készített új Eurobarométer felmérés azt mutatja, hogy tíz válaszadóból négy kommunikációt folytatott valakivel egy másik uniós országban az elmúlt hónapban. A válaszadóknak azonban csak 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vezetékes telefont, mobiltelefont vagy sms-t használ, ha más uniós országban lévő személyt szeretne elérni.

A távközlési szolgáltatóknak EU-szerte értesíteniük kell a fogyasztókat az új árplafonokról. A szabályok május 15-től mind a 28 uniós tagállamban, és hamarosan Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is alkalmazandóak lesznek.

Az árplafon csak a privát használatra (azaz a magánügyfelekre) fog vonatkozni. Az árszabályozás tehát nem fogja érinteni az üzleti ügyfeleket, mivel számukra több szolgáltató is rendkívül vonzó, speciális ajánlatokat kínál.

"Az Európai Unión belüli hívásokra vonatkozó árplafon bevezetése konkrét példa arra, hogy a digitális egységes piac hogyan lehet pozitív hatással a polgárok mindennapi életére. A digitális egységes piac kiépítése ez idáig 35 új digitális jog és szabadság megteremtéséhez vezetett. Összességében az új távközlési szabályok segíteni fogják az Uniót abban, hogy megfeleljen az európaiak egyre növekvő telekommunikációs igényeinek, valamint fokozni fogják az EU versenyképességét" - mondta Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök.