Új világot mutat, ahogy az USA bánik a Huaweijel

Bizarr fordulatnak lehetünk szemtanúi: a globalizációnak véget vethet a kétpólusú világrend visszatérése csupán néhány évtizeddel azután, hogy az előző Kelet-Nyugat megosztottság véget ért utat nyitva a globalizáció előtt. Ez a meccs másmilyen lesz, mint az előző.
Komócsin Sándor, 2019. március 17. vasárnap, 19:08
Fotó: Getty Images

A hidegháború idején a keleti és a nyugati blokkra bomlott a világ, minden nemzetnek el kellett döntetnie, hogy Washingtonhoz vagy Moszkvához csatlakozik-e a nagy konfliktusban. Ma, közel 30 évvel a berlini fal leomlása után egyre nő a feszültség az USA és Kína között, úgy tűnik, visszatér a geopolitikai választóvonal és a világ országainak dönteniük kell, melyik oldalára állnak - írja elemzésében Gideon Rachman, a Financial Times (FT) vezető publicistája.

A legutolsó jele az új megosztottság kialakulásának Olaszország részvétele a kínai Új selyemút programban (Belt and Road Initiative, BRI). Ennek lényege, hogy szárazföldön teremt útvonalat a kínai áruknak az ázsiai ország és Európa, illetve a Közel-Kelet között. Olaszország az első a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 csoportból, amely beszáll ebbe a kezdeményezésbe egy nagy infrastruktúra-fejlesztési projekttel.

Miután a római kormány Pekinggel aláírta az erről szóló szándéknyilatkozatot, Washington azonnal bírálta a BRI-t, mondván az csak Kínának hasznos, Olaszországnak nem. Nem késett a kínai választ az USA-nak: Olaszország független állam - hívták fel a Fehér Ház figyelmét és bejelentették, hogy Hszi Csin-ping államfő még márciusban Rómába utazik, hogy véglegesítse a megállapodást.

Globális kötélhúzás

Az ügy rávilágít arra, hogy Kína és az USA huzakodása immáron globális szinten zajlik. Peking gazdasági és politikai hatása jóval túllépett az ázsiai szárazföldön: megjelent Latin-Amerikában és Nyugat-Európában is, két olyan területen, amely hagyományosan az amerikai befolyási övezetbe tartozik. További fejlemény, hogy a szkanderozás egyre nyíltabb.

A Trump-adminisztráció döntése, hogy kereskedelmi háborút kezdeményez Kína ellen, világossá tette, hogy véget ért az az idő, amikor a felek a kereskedelmet és a befektetéseket a hatalmi politikától és a biztonságpolitikától független területnek tartották. Immáron része stratégiai rivalizálásuknak. A BRI-ben megtestesülő jókora ambíció félelmet keltett az USA-ban: úgy látják Peking ezzel új szakaszába lépett annak, hogy globális nagyhatalommá váljon. Ha a BRI sikeres lesz, akkor elhalványíthatja a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok jelentőségét is.

Ütésváltás napi szinten

Washington immáron rutinszerűen ellenőriz minden kínai befektetést abból a szempontból, milyen stratégiai hatásuk lehet. Azt a tényt, hogy a kínaiak a világ minden táján sok kikötőbe tolják a pénzt, haditengerészeti kihívásként értékelik. A Huawei távközlési vállalat nemzetközi terjeszkedésében a technológiai fölény megszerzésére irányuló törekvést látnak. Ezért akarják kiszorítani a céget az USA-n kívül a vele szövetséges országokból is.

Sok esetben - Japán, Ausztrália - el is érték ezt, mások, köztük az Egyesült Királyság habozik kitiltani a Huaweit, mert attól tart, hogy emiatt elmaradna a brexit után remélt kereskedelmi boom Kínával. Ha viszont marad a szigetországban a cég, akkor az USA felmondhatja a kölcsönös hírszerzési információcserét. Arra hivatkozhat, hogy a kínai hírszerzés a Huawei technológiáját felhasználva beleláthat a britek adatbázisaiba, s így közvetve az USA-ban is kémkedhet.

Kényelmetlen helyzet

Az új globális megosztottság jele, hogy igen kényelmetlenné válhat, ha egy ország a két óriás közé szorul - írja az FT publicistája. Kanada kiadta az USA-nak a Huawei pénzügyi igazgatóját, mire másnap kanadai állampolgárokat tartóztattak le Kínában és az észak-amerikai ország cégvezetői kerülik, hogy odautazzanak. Dél-Korea ugyanígy járt, amikor megengedte az USA-nak, hogy rakétaelhárító rendszert telepítsen a területén. A kínai turistákat Peking kiparancsolta az országból és a dél-koreai tulajdonban lévő Lotte kezében lévő áruházakat, hogy, hogy nem be kellett zárni, miután nem feleltek meg egy "biztonsági ellenőrzésen".

A tény, hogy Kína egyre bátrabban tesz keresztbe az USA-val katonai szövetségi egyezményt kötő országokkal, világosan jelzi Peking növekvő önbizalmát - véli az FT szakírója. Amikor egy ország elkötelezi magát az Új selyemút mellett, búcsút mondhat az amerikai infrastruktúra-fejlesztéseknek, ha a engedi a Huaweinek az 5G-s mobiltechnológia telepítését nem jelenik meg a színen amerikai cég, hogy ellenajánlatot tegyen.

Más ez a háború

Az USA kezében gyakran a biztonsági garancia az adu szemben a kereskedelmi előnyökkel. Ezen a téren Kína nem tud alternatívát nyújtani Japánnak, Dél-Koreának, Ausztráliának vagy Németországnak. Ugyanakkor az USA erodálhatja ezt az előnyét, ha Donald Trump elnök túl magas árat kér az amerikai védőernyőért. Mindezek alapján az új Kelet-Nyugat ellentét nem katonai természetű, mint amilyen a hidegháború idején volt, amikor a NATO állt szemben a Varsói Szerződéssel.

Ehelyett azért folyik a meccs, melyik gigász tudja jobban eladni a technológiáját globális szinten. Kína régen szakított a Google-lal és a Facebookkal. Az USA most próbálja ezt megtenni a Huaweijel. Ahogy az határokon átnyúló adatcsere egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, úgy nő a nyomás az országokon, hogy válasszanak a kínai vagy az amerikai technológiai univerzum között. És hamar észrevehetik, hogy ezek között éles határ húzódik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2019.03.19 13:20

@rigolya: "Jéééé: A hatékonyságot hozták be!"
Azt hitted valami frappánsat ide tudtál hazudni? :DD
Eddig is tudtuk, hogy nem te vagy a legélesebb kés a fiókban.. :)
Milyen hatékonyságot, tanaracska? Hogyan lehet pár fecni kinyomtatásával milliárdokat keresni? Ezt tényleg hatékonyan csinálták. te gyurcsányista vén marha, aki mindent pártpolitikai szempontból közelítesz meg, csak az a bajod, hogy a fidesz unta meg ezt a lehúzást.
Megvezetett vén hülye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.19 10:15

Kína lopja az új technológiákat ez nem kérdés. Aki szereti őket menjen el egy kínaihoz dolgozni.
a kínai társadalom alapvetően elmaradott nagy tömegű rabszolgamunkán alapul, olyan szintű kizsákmányolással amely a világnak ezen a részén ismeretlen. Kapitalista munka, kommunista elnyomással kombinálva!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.19 10:11

@terabit:
Szeretném ha még fokoznád "magasröptű mondanivalódat", hadd lássuk a fideszes droidok szellemi mélységét.
És amint megígértem O1G!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.03.19 10:02

@zana: mitől lennék ideges Orbán Szopómalaca? Hogy ma is leszopod Orbánt vagy ötvenszer?
Mondjuk hogy az gecis lehellettől bűzös pofád állandóan az arcomba tolod az valóban zavaró, mert nem különösebben vagyok rá kiváncsi, de ha ilyen erőszakos véglény vagy az legyen a te bajod szopómalac.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.03.19 10:02

@rigolya:
"A hatékonyságot hozták be!"

Hatékonyan lopták meg az államot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html