Tisztogatásba kezdett a Facebook

Kétszázhatvanöt profilt, oldalt és csoportot távolított el a Facebookról és az Instagramról az amerikai közösségimédia-cég, amelynek csütörtöki közlése szerint az említett oldalak tartalmaikkal választásokat akartak befolyásolni afrikai országokban és a világ egyéb részein.
Domokos László, 2019. május 17. péntek, 08:14
Fotó: Pixabay

A Facebookról összesen 65 profilt, 161 oldalt, 23 csoportot, 12 eseményt, az Instagramról pedig négy profilt távolítottak el. A Facebookon körülbelül 2 millió 800 ezer volt azon felhasználók száma, akik az említett oldalak közül egyet vagy akár többet is követtek, és mintegy 5500 volt a száma azoknak, akik a csoportok legalább egyikéhez csatlakoztak. Körülbelül 920 ember követett legalább egy oldalt az említett Instagram-profilok közül - írta az MTI híre alapján a Hirado.hu.

A befolyásolási tevékenység kiindulópontja Izrael volt - közölte a Facebook, kiemelve ezzel kapcsolatban egy izraeli székhelyű politikai tanácsadó és lobbicéget, az Archimedes Groupot. A csoport többször is megsértette egyebek mellett a megtévesztéssel kapcsolatos irányelveket - tette hozzá a Facebook, hozzátéve, hogy mind a csoportot, mind annak összes alcsoportját kitiltotta a Facebookról.

HOZZÁSZÓLÁSOK