Az amerikai korlátozások májusban alaposan megnehezítették a Huawei dolgát, amely mindezek fényében a stratégiáján is kénytelen volt változtatni. A kínai óriás ugyan később újra teljes értékű felhasználója lett az Androidnak és a Google többi fejlesztésének, de már arra készülnek, hogy a keresőóriás által gyártott összes programot lecserélik.

Az Economic Times például arról írt, hogy nagy erőkkel toborozzák az indiai fejlesztőket is, és a Huawei a Google minden népszerű alkalmazására és szolgáltatására alternatívát készít. Mivel a Google termékeit az új Huawei és Honor készülékeken továbbra sem használhatja a Huawei, ezért ez szükségszerűvé vált a Kínán kívüli piacok miatt - áll a PC World lapszemléjében.

A Huawei indiai ügyvezetője azt mondta, a saját fejlesztésű a HMS-re építve teljes mobilos platformot építenek fel, és belső kulcsappokat kínálnak majd olyan kategóriákban, mint navigáció, mobilfizetés, játék, üzenetküldés. Ezek ráadásul 2019 végéig elkészülhetnek. Jön tehát a Google Térkép, a Gmail, a Google Pay, a YouTube és a Google Play Áruház alternatívája is.

A tavalyi meghurcoltatás után logikus lépés lenne, hogy nem állnak meg a Honor készülékek saját applikációinál, hanem minden telefonjukra és okoseszközükre majd ezeket telepítik. Így elkerülhetnék a jövőbeni korlátozások káros hatásait.