Elviszi az USA-ból kutatóközpontját és üzemet létesít Európában a Huawei

Az Egyesült Államokból Kanadába telepíti át kutatóközpontját és hálózati berendezéseket gyártó üzemet lépesít Európában a Huawei Technologies Co. Ltd - mondta Zsen Cseng-fej, a kínai mobil távközlésiberendezés-gyártó konszern alapító vezérigazgatója a kanadai Globe and Mail lapnak adott interjúban.
Domokos László, 2019. december 3. kedd, 12:42
Fotó: Getty Images

A bejelentésre azt követően került sor, hogy médiaértesülések szerint az Egyesült Államok az amerikai technológiát tartalmazó külföldi alkatrészek szállítására is kiterjeszteni készül a kínai társaság ellen elrendelt szankciókat. A washingtoni kereskedelmi minisztérium májusban tette a Huaweit "feketelistára". Amerikai vállalatok ezt követően csak külön engedéllyel léphettek beszállítóként üzleti kapcsolatba a kínai vállalattal - írta az MTI.

A cég kutatási és fejlesztési központját elvisszük az Egyesült Államokból és Kanadába telepítjük át - fogalmazott Zsen Cseng-fej. Bejelentette egyúttal azt is, hogy cége megkezdi mobil távközlési hálózati berendezések gyártását Kínán kívül is. Ennek keretében ötödik generációs hálózati berendezések gyártására üzemet készül létesíteni Európában. A külföldi üzem építésével a cég a hálózati berendezéseivel szemben táplált biztonsági aggályokat is el szeretné oszlatni.

A Huawei tavaly 510 millió dollárt fordított amerikai kutató részlegének fenntartására, az amerikai részleg alkalmazottainak számát már hatszáz fővel 250-re csökkentették.

HOZZÁSZÓLÁSOK