Minden jel arra mutat, hogy a Huawei immár harmadszor is kiadja a P30 Pro okostelefont, egyszerűen azért, hogy 2020-ban is árulhasson egy olyan mobilt, amelyen az amerikai exporttilalmi korlátozások ellenére is futnak a Google-alkalmazások és -szolgáltatások - írja a Computerworld.

A Google tavaly május 19-én jelentette be, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium rendeletének értelmében felfüggesztette több együttműködését a kínai Huawei Technologies távközlési berendezésgyártó vállalattal. A kínai cég ennek értelmében a továbbiakban nem férhetett hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és annak új verzióihoz, a Google csak az amúgy is szabadon elérhető nyílt forráskódú fejlesztéseit osztaná meg a céggel, ami  a felhasználók által megszokott Androidhoz képest ez csak egy lecsupaszított, fapados változat. Később valamennyit enyhült a szabályozás, de a Google több szolgáltatását így sem használhatja a kínai cég.

Ezért is fordult elő, hogy tavaly év végén már egyre többet beszélt a Huawei arról, hogy szakít a szoftveróriás applikációival és saját ökoszisztémát épít. Végül a jelek szerint ezzel még nem állnak úgy, hogy ne kelljen egy androidos telefon a repertoárjukba. Ezt igazolja, hogy a Huawei németországi vállalata a Vodafone-nal közösen készül egy május 15-től június 4-ig tartó reklámkampányra, amely a P30-as sorozat több tagját, köztük egy Huawei Pro New Edition elnevezésű modellt népszerűsít.