Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korlátozott számú amerikai vállalatnak és "csak az amerikai nemzetbiztonságra és az Egyesült Államok külpolitikai érdekeire nem nagy kockázatot jelentő" termékekre adtak ki exportengedélyeket.

A tárca nem ismertetett további részleteket: sem az érintett cégek és árucikkek számáról, sem a nevükről - írta az MTI.

Amerikai lapértesülések szerint mintegy háromszáz exportengedély-kérelmet adtak be, ezeknek körülbelül a felét fogadta be a minisztérium, és a befogadott kérelmeknek is csak az 50 százalékát bírálta el pozitívan. A The Wall Street Journal úgy tudja, a tárca mobiltelefon-alkatrészek és általában nem elektronikus alkatrészek exportját engedélyezte.

Az amerikai kormányzat még májusban rendelt el exporttilalmat a Huaweinek szállítandó amerikai portékákra. Az indoklás szerint olyan árucikkek kerültek tiltólistára, amelyeknek exportja veszélyeztette az amerikai nemzetbiztonságot. Donald Trump amerikai elnök azonban már júniusban jelezte, hogy fontolgatja egyes árucikkek exporttilalmának feloldását.

Elemzők a mostani döntést az amerikai kormányzat Pekingnek tett gesztusaként értékelik az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások közepette.

Donald Trump szerdán az Apple texasi összeszerelő üzemében tett látogatásakor - amelyen jelen volt Tim Cook vezérigazgató is - azt mondta: gondolkodik rajta, hogy a kormányzat a cég termékeit mentesítse a Kínába exportált termékek megemelt vámtarifája alól.

Reagált a Huawei

A cég hivatalos állásfoglalása szerint a Huawei-re vonatkozó Temporary General License meghosszabbítása nem gyakorol jelentős hatást a társaság üzletvitelére. A döntés nem változtat azon a tényen sem, hogy a kínai vállalatot az Egyesült Államok kormánya továbbra is igazságtalanul kezeli.

A Huawei szerint az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának döntése, amellyel az úgynevezett Entity List-re helyezte a céget, többet árt az Egyesült Államoknak, mint a Huawei-nek. Jelentős gazdasági károkat okozott azon amerikai vállalatoknak, amelyek együttműködnek a Huawei-jel, valamint megtörte az együttműködést és aláásta a kölcsönös bizalmat, amitől az egész, globális ellátási lánc függ.