Huawei-szankciók: az SD-kártyáktól is eltiltják a gyártót

A Google, a Microsoft és az ARM után egy újabb piaci szereplő is korlátozza a Huaweit: a memóriakártya-szabványt felügyelő SD Association is ejtette a kínai mobilgyártót. Egyre jobban beérnek Donald Trump szankciói.
Szabó Dániel, 2019. május 25. szombat, 18:41
Fotó: Getty Images

A hét elején kezdődött el a Huawei kálváriája, miután Donald Trump szankciókat vezetett be a cég ellen és eltiltotta az amerikai cégeket a partnerségtől a kínai gyártótól, arra hivatkozva, hogy az nemzetbiztonsági veszélyt és termékein keresztül kínai adatgyűjtést biztosít. Első körben a Google tiltotta el az Android operációs rendszer használatától, majd az ARM chipgyártó függesztette fel beszállítói szerződését, így chipek nélkül maradt a Huawei. Majd a Microsoft vette ki a támogatott termékek listájáról az egyik gépüket.

Az SD memóriatárolási szabványt felügyelő SD Association (SDA) is rövid távon kivágta a Huaweit a tagjai közül, természetesen a Trump-féle rendeletre hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy a mostantól piacra kerülő Huawei készülékek nem használhatnak SD vagy microSD kártyát tárhelybővítésre, illetve a cég nem vehet részt a szabványok alakításában - számol be az újabb szankcióról a PC World. Az Engadget ezt a hírt annyiban pontosította, hogy a Huawei tagságának törlése az SDA-ból nem az SD kártyák használatának közvetlen tiltását jelenti az új Huawei készülékekben, hanem anyit, hogy a cégnek a szükséges licenceket újra meg kell szereznie - a kérdés, hogy ilyen körülmények között ez hogy lehetséges - jegyzi meg a szakportál.

A korábban megvásárolt telefonokra ez természetesen nem vonatkozik.

Sajtóhírek szerint a Wi-Fi szabványért felelős Wi-Fi Alliance is "ideiglenesen felfüggesztette" a Huawei tagságát, valamint a kínai gyártó önként távozott a RAM szabványokért felelős JEDEC szervezetből is. Így szinte tényleg elmondhatjuk azt, hogy a jelenlegi helyzet szerint a Huawei képtelen továbbra is Androidra épülő, mai technológiákkal felszerelt mobiltelefont fejleszteni és gyártani - írja még a szakportál.

Donald Trump elnök bejelentette, hogy a kereskedelmi háború lezárását célzó kínai tárgyalásokon a Huawei ügyével is hajlandó foglalkozni.

A cég természetesen tagadja, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, és bíznak a helyzet mihamarabbi rendezésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.05.26 10:40

@krix6:
A Huawei-nak van "saját kütyüje" és nem annyival jobb, ami megrengetné a piacot. Csak saját eszközei fogadják el, ami nagy hátrány.
Jelenlegi állás szerint kb. úgy jár vele, mint a Sony a Betamax-szal. Volt egy technológia, ami jobb volt, mint a VHS, de annyival drágább is és nem támogatta a többi gyártó. A memória a tömeggyártástól lesz olcsó, tehát rókafogta csuka.

Kína pedig nem dobja ki az USA gyártókat. Az öngyilkossággal lenne egyenértékű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.05.25 22:18

Jó-jó ez ba baxakodás de ha a Huawei talpon marad és kifejleszti a saját kütyüjeit, az USA óriás cégei pofára esnek.
Egy rakás amerikai cég Kínában gyártat, ha Kína kidobja őket, oda lesz a 6-8% os éves fejődése az USA viszont becsődöl...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html