A Huawei öt év alatt 2 milliárd dollárt költ a kiberbiztonsági beruházásokra - jelentette be kedden a a kínai technológiai cég. A Reuters helyszíni beszámolója szerint a mobiltechnológiai vállalat a program során több szakembert és több laboratóriumot ígért - és olyan kiberbiztonsági projektet, mely a Huawei Technologieszel és a hálózati eszközök biztonsági kockázataival kapcsolatban kialakult globális aggodalmakat képesek tisztázni és feloldani.

A Huawei többször is tagadta már, hogy a cég működésére Pekingnek bármiféle befolyása lenne. Ken Hu, a cég vezérigazgatója most ugyanakkor felszólította az Egyesült Államok, Ausztrália és más érintett országok kormányzatát: álljanak elő bizonyítékokkal, hogy a kínai techóriás biztonsági kockázatot jelent. A CEO e vádakat ideológiai és geopolitikai eredetűeknek tekinti, melyeknek nincs valós alapjuk, csupán az 5G technológia globális piaci harcáról szólnak.

Az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatott, majd múlt pénteki meghallgatása után 10 millió dollár óvadék fejében szabadlábra helyezett Meng Van-csou ügyével kapcsolatban Hu annyit közölt, hogy a cég globális pénzügyi igazgatója ellen felhozott vádak - miszerint kijátszotta az Irán ellen bevezetett amerikai és európai uniós szankciókat - alaptalanok, és ez az eljárás során ki fog derülni. A Huawei alapítójának 46 éves lányát a hatóságok megfigyelés alatt tartják.

Hu kedden (december 18.) az üggyel kapcsolatban azt is közölte, hogy Meng letartóztatása nincs hatással a vállalat vezető tisztségviselőinek utazásaira.

Ki vele, ki ellene

Ausztrália, Új-Zéland, az Egyesült Királyság és az USA már megtiltották, illetve korlátozták a Huawei 5G berendezésének használatát, de a CNBC szerint a Huawei egyelőre kommunikációs offenzívát folytat a kormányokkal, és azt gondolják, hogy az ügy még nincs lefutva. Bár Japánban eddig is úgy tűnt, hogy "zárulnak az ajtók" az ország három legfontosabb üzemeltetője állítólag már arra készül, hogy ne használja a jelenlegi berendezéseket és ne is vegyen felszerelést a Huaweitől a kiépítendő 5G hálózataikhoz.

A franciák és a németek azonban korábban is jelezték: továbbra is szívesen látják köreikben a kínai mobil távközlési céget. Ahogyan azt a Napi.hu megírta, néhány napja a Deutsche Telekom biztonsági szakértője nevezte indokolatlannak azt, hogy az Egyesült Államok után több ország is kizárta az állami és 5G szolgáltatói beszerzési tenderekből a Huawei Technologies mobil hálózati berendezésgyártó vállalatot.

Kép: AFP

Lényegében hasonló következtetésre jutott India - az ottani telekommunikációs cégek sem tekintik nemzetbiztonsági kockázatnak a Huaweit. Legalábbis az ottani távközlési szolgáltatókat tömörítő szervezet (COAI - Cellular Operators Association of India) erről szóló levelet írt a távközlési minisztériumnak. A COAI azzal védte a mobiltechnológiai óriást, hogy "elismeri és értékeli a kínai céget, amely 5G innováció élharcosa".

A Busness Standard hozzájutott a levélhez, onnan idézik, hogy az indiai ipartestület szerint a Huawei fontos szerepet tölt be az iparági ökoszisztémában, és biztosítani tudja, hogy "teljes mértékben megfeleljen az összes kormányzati követelménynek". Az amerikai vádakat megalapozatlannak tartják. Sőt, úgy vélik, hogy a versenyből "bizonyos vállalatok önkényes kizárása káros lehet a nemzet általános digitális kommunikációs törekvéseire".

A svéd távközlési cégek (Telia Company, Telenor, Tele2, Tre) sem mondanak le a Huawei berendezéseiről, erről az SVD.se-nek beszélt Stefan Jäverbring, a Telenor Sweden technológiai igazgatója. A kínai céggel kapcsolatban amerikai részről elhangzott biztonsági aggodalmakat pedig azzal kommentálta, hogy "szoros figyelemmel követjük a fejleményeket, de mindig is szigorú biztonsági követelményeket alkalmaztunk és meg vagyunk győződve hálózatunk integritásáról".

Hasonló tartalmú választ adott az SVD-nek Ralf Bagner, a Telia sajtófőnöke is. "Teljes mértékben megbízunk hálózatunk működésében minden piacunkon. Hálózatunk biztonsága és integritása üzleti modellünk legfontosabb eleme és ebben sosem követtünk el hibát" - válaszolta arra a kérdésre, hogy garantálható-e, hogy a Huawei hálózati berendezéseivel se legyen nagyobb a kémkedés vagy az adatokhoz való illetéktelen hozzáférés kockázata, mint az Ericsson vagy a Nokia berendezéseivel.

Az 5G hálózatot építeni tervező Tre nem zárja ki, hogy a Huawei berendezéseit fogja választani, a Tele2-nek pedig máris beszállítói - igaz, egyelőre még nem az 5G-hez.

Idén meglehet a 100 milliárd dollár

A Huawei, mint a világ legnagyobb távközlési hálózati berendezések beszállítója és mint a második legnagyobb okostelefon-gyártó, nagyban függ a Kínán kívüli, illetve a tengeren túli megrendelésektől, mivel ezek a bevételeinek mintegy felét teszik ki. Idén a tervek szerint a cég bevétele átlépi a 100 milliárd dollárt, ami az előző évhez képest 8,7 százalékos növekedést jelenthet.

A vállalat 2009 óta dolgozik az 5G-n az Ericssonnal és a Nokiával közösen, és jelenleg e technológia egyik legfontosabb beszállítójának számít a világon. A vállalat üzleti jelentése szerint már több mint 25 kereskedelmi szerződést kötött 5G hálózati technológia kiépítésében való részvételre, s máris több, mint tízezer ötödik generációs mobilkommunikációs bázisállomást szállítottak le ügyfeleinek.