Így lopják el értékes adatainkat a netről

Több mint húszmilliárd okoseszköz lesz 2020-ra az internetre kötve, mindeközben a magyar internetezők az uniós biztonsági veszélylistán a második helyen vannak - hívják fel a figyelmet a szakemberek.
Inforádió, 2016. december 27. kedd, 11:04
Fotó: Napi.hu

Az okoseszközök robbanásszerű terjedése nem csupán óriási lehetőségeket, de hatalmas biztonsági réseket is rejt. Eközben úgy tűnik, hogy a magyar átlagfelhasználó még a hagyományos webböngészés és webes vásárlás során sem eléggé tudatos a biztonság terén - mutatnak rá az internetes biztonsággal foglalkozó szakemberek.

A KSH 2015-ös jelentése szerint a hazai internetezők 39 százaléka szembesült már valamilyen biztonsági problémával weben, ez uniós szinten a második legmagasabb arány. Vírusfertőzés, személyes adatokkal való visszaélés, pénzügyi csalás vezeti a magyar veszélylistát. Pedig érdemes figyelni a biztonságra, hiszen a rendszeres internetezők 46 százaléka döntően az interneten keresztül intézi a pénzügyeit, ezért fokozott veszélynek van kitéve a számítógépes bűnözés miatt.

Így védekezünk

A védekezési módok közül a legtöbben (57 százaléka) a vírusirtó telepítését említették a jelentésben, sokan nem nyitják meg az ismeretlen címről érkező e-maileket (36 százaléka) és vannak, akik a "saját számítógép" használatában bíznak (35 százalék). Azonban a meglátogatott weboldalak biztonságára alig figyelünk, pedig a karácsonyi vásárlások egy jelentős része már a weben zajlik.

A karácsony minden évben új webes vásárlási csúcsot hoz. Ezért is érdemes felhívni a figyelmet a vásárlót védő, a weboldal és a felhasználó közötti kommunikációt titkosító úgynevezett SSL-tanúsítványra, amelyet egy zártlakat-ikon jelöl a böngésző webcím előtti mezőjében. Ha ilyen ikon nincs a böngésző menüben, akkor nagy a kockázat bármilyen személyes-, pénzügyi- vagy bankkártyaadat megadásakor - hívta fel a figyelmet Almási János  internetbiztonsági szakértő.

Okoseszköz = még nagyobb kockázat?

Rámutatott, hogy még kevésbé vagyunk biztonságtudatosak az okoseszközökön terén, jóllehet az egymással és a felhasználóval a weben kommunikáló eszközök védelme és a közöttük zajló kommunikáció titkosítása éppen olyan kritikus a biztonság szempontjából, mint egy weboldal és a felhasználó közötti információcsere.

Egy ügyes támadó pedig számos módon hozzáférhet az adatainkhoz a csatlakoztatott eszközön keresztül - hangsúlyozta. Már egy internethez kapcsolt kávéfőző vagy egy babamonitor is gyenge pont lehet, ha elég titkosítás nélküli információt küldött egy hackernek ahhoz, hogy az kiderítse a jelszót a wifihálózathoz, vagy segítse őt távolról bekapcsolni az okostévénk, bébimonitorunk kameráját.

Egy tévének is vannak veszélyei

Ugyanígy kritikus kérdés lehet a hangvezérlésre alkalmas eszközök, például tévék esetében az, hogy az eszköz folyamatosan rögzíti a közelben zajló beszélgetéseket. Az így rögzített hanganyagok adatvédelmi szempontból is igen kockázatosak lehetnek. Távolról sincs szó arról, hogy az okoseszközök egyáltalán nem biztonságosak, természetesen a nagy gyártók folyamatosan frissítik és védik ezeket az eszközöket. Azonban tény, hogy minél több ponton csatlakozunk az internetre, annál több rést hagyhatunk a biztonsági rendszereken. Ezért az intelligens eszközök vásárlása esetén érdemes tudatosan ügyelni minderre - tette hozzá Almási János.

HOZZÁSZÓLÁSOK