Már a lakás tervezésekor érdemes kialakítani otthonunk világítását, de a mai modern eszközökkel az utólagos kialakítás is könnyen megoldható, ha a lakásunk alapgépészeti és elektromos kialakítása funkcionálisan megfelelő - véli Bárdóczky Andrea lakberendező.

Az intelligens világítás kiépítése ugyanis nem igényel átalakítást vagy plusz villanyszerelési munkát, a legtöbb rendszer akár egy-egy izzó cseréjével is bővíthető, módosítható, mert az okos izzók is hagyományos E27-es foglalatba csatlakoztathatóak. Egy igazán komplex világítási rendszer akár 50 fényforrást - egy teljes lakás világítását - is képes vezérelni egy közvetlenül a routerhez csatlakozó központi egységgel, úgynevezett bridge-el.

Az intelligens világítási rendszerek telepítése és kezelése egyszerű, a rengeteg gyári illetve egyéb szabad fejlesztésű, nyitott elérésű applikációnak köszönhetően pedig mi magunk is könnyedén megtervezhetjük és kialakíthatjuk otthonunk fényeit. Határt csak a képzelet szabhat. Érdemes azonban néhány alapszabályt betartani. A megfelelő lámpatestek, valamint fényforrások kiválasztásakor és színeinek beállításakor érdemes figyelembe venni az otthonunk alap stílusjegyeit és a helyiségek funkcióját - tanácsolja Bárdóczky.

Míg egy nappaliban fontos, hogy legyen egy központi lámpa, ami az egész teret bevilágítja, mellé pedig több kiegészítő fényforrás, addig a hálószobában egyáltalán nincs szükség plafonról érkező direkt fényre, itt inkább az ágy szélein lévő világításra, a gardrób megvilágítására kell figyelni. A gyerekszobában és az étkezőben is nagyon fontos az erős, lefelé mutató központi fény. E tekintetben klasszikus, de kerülendő megoldásnak számítanak az étkező gyertya ágú csillárjai, mert az asztal helyett a mennyezetet világítják meg, illetve a gyerekszobák repülős mennyezetvilágításai, mert ezek sem a funkciót helyezik előtérbe. A gyerekszobának és a közlekedőknek is fontos eleme lehet viszont a kísérőfény. A konyhában a pult, a fürdőszobában a mosdótükör megfelelő megvilágítása a legfontosabb, például led-szalagokkal, és persze minden helyiségben a megfelelő kiegészítő bújtatott, illetve hangulatfények kialakítása.