Minden idők legmagasabb részesedését érte el az Apple az okostelefonok piacának minden szegmensében. Ennek az oka egyfelől az, hogy az érett felhasználók körében az első választás a drága, magas műszaki tartalmú és sokáig használható eszközökre esik. 

A siker másik oka, hogy az Apple profin kezelte a gyártási problémáit, jobban átvészelte a gazdasági és geopolitikai zavarok által amúgy is beárnyékolt évet, mint a többi nagy okostelefonos szereplő – írta összefoglalójában a ComputerWorld.

Az iPhone Pro sorozat továbbra is jól teljesített, és az iPhone-szállításokból való részesedése még magasabb is lehetett volna, ha nincsenek a Covid-19 kitörése miatt kialakuló termelési problémák a Csengcsouban lévő üzemben, ahol a Pro sorozat nagy részét gyártják.

Ennek következtében a szállítás, a bevétel és az üzemi eredmény 2022 negyedik negyedévében éves összehasonlításban csökkent. A szállítás, a bevétel és az üzemi nyereség növekedése azonban így is felülmúlta a küszködő okostelefon-piacot,

így 2022-ben minden idők legmagasabb, rendre 18 százalékos, 48 százalékos, illetve 85 százalékos részesedését érte el ezekben a mutatókban az Apple.

A cégóriásnak az is jót tett, hogy a prémium szegmensre kevésbé hatottak az évet beárnyékoló gazdasági és geopolitikai bizonytalanságok.

Ráadásul az érett okostelefon-felhasználók már a hosszabb élettartamú prémium készülékeket választják.

 

Tarun Pathak kutatási igazgató a „prémiumizáció” trendjét részletezve elmondta: a folyamat az Android ökoszisztémán belül is megfigyelhető, és abban a Samsung vezet az összehajtható okostelefonjaival. Ennek eredményeképpen a Samsung volt az Apple mellett az egyetlen, amely bevételnövekedést ért el annak ellenére, hogy 2022-ben a szállítások 5 százalékkal csökkentek, az üzemi eredmény pedig 1 százalékkal esett vissza.