Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pályázatokkal széles csoportot céloznak meg: pályázhatnak hagyományos vállalatok a működésük hatékonyabbá tételére informatikai fejlesztésekre, emellett informatikai vállalatok nemzetközi piacra lépéséhez is segítséget nyújtanak, valamint pályázat indult a felhőalapú szolgáltatást nyújtó cégeknek. A kérelmeket január végén-február elejétől lehet beadni.

A legnagyobb, 40 milliárd forint keretösszegű pályázattal az agráriumon kívüli vállalkozások mindennapi működésében előforduló folyamatok, például a vállalatirányítás, ügyfélkapcsolat vagy a számlázás digitalizációjához szerezhetnek támogatást. A programba mintegy négyezer cég részvételével számolnak. A pályázathoz 10 százalék önrész mellett 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás jár, valamint 50 százalékos arányban szerepel egy kötelezően igénybe veendő, kedvező, 1 százalékos kamatozású kölcsön.

A második, 10 milliárd forint keretösszegű pályázat informatikai profilú mikro-, kis- és középvállalatok számára érhető el a nemzetközi piacra lépésük támogatására. A konstrukció vegyesen tartalmaz vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes kölcsönt. Noha a magyar vállalkozásoknak megvan a szükséges szakmai tudásuk, hogy piacképes termékekkel és szolgáltatásokkal álljanak elő, kevés magyar fejlesztésű, világszínvonalú IKT termék van a világpiacon. A pályázat ezért a külpiacra lépés költségeinek 90 százalékát támogatja, egyebek mellett piackutatásra, tanácsadásra, külföldi rendezvényeken való részvételre is kérhető.

A harmadik pályázat keretösszege 4 milliárd forint, és üzleti felhőalapú szolgáltatások elindítását segíti informatikai cégeknek - tájékoztatott Kara Ákos. A pályázattal a magyar gazdaság vezető ágazatainak, a jármű-élelmiszeripar és a turizmus igényeire szabott üzleti felhőmegoldások létrehozását támogatják. A pályázatok vissza nem térítendő támogatását 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a magyar állam finanszírozza. A kedvezményes hiteleknél ez az arány 95 és 5 százalék.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte, a pályázatok kézzel fogható módon segítik a magyar gazdaság digitális átalakulását, a kkv-k vissza nem térítendő és rendkívül kedvező kamatozású visszatérítendő támogatást vehetnek igénybe. A gazdaság digitális átalakulása csak akkor lehet sikeres, ha a kormány kezdeményező szerepet játszik az oktatási rendszer, a gazdaság és az állam működésének digitális átalakításában. Magyarországon a digitális gazdaság súlya már most is jelentős, a bruttó hozzáadott érték 20 százalékát adja, a foglalkoztatottak 15 százaléka ezen a területen dolgozik. Kiemelte, hogy a magyar kormány olyan stratégia mentén segíti a digitális átalakítást, hogy a megszűnő munkahelyek számát meghaladják az újonnan létrejövő munkahelyek.