Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ingyenes informatikusképzési program egymásra épülő kurzusainak első szakasza augusztusban indul, jelentkezni az ujratervezes.nive.hu oldalon lehet. A Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 közös közleménye szerint a programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert. A képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.

Az Újratervezés Program első szakasza - az augusztusban induló, 4 hetes informatikai alapozó képzés - 10 ezer résztvevő digitális készségeinek fejlesztését szolgálja, hogy a jelentkezők felmérjék, mennyire áll közel hozzájuk az IT világa, és megismerjék többek között a Windows operációs rendszer működését, valamint a webfejlesztés alapjait.

Az alapképzést sikeresen teljesítők közül több mint félezer támogatott kezdheti meg idén ősszel az Újratervezés Program második, csaknem 4 hónapig tartó struktúraváltó szakaszát. Ebben a szakaszban a résztvevők már piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek egyebek mellett szoftvertesztelőként vagy rendszerüzemeltetőként.

A szakképesítést megszerzők közel fele - a legjobbak - kezdhetik meg jövő februárban a program harmadik, 2 hónapig tartó szakaszát, az úgynevezett haladó és gyártóspecifikus képzéseket. Ők a hazai munkaerőpiacon legkeresettebb IT-szakmákból szerezhetnek képesítést, például: adatbázis üzemeltető, illetve automata tesztelő.

Az ITM által tavaly elindított Újratervezés Program júniusban lezárult struktúraváltó szakaszában az ezer támogatott több mint 97 százaléka szerzett szakképesítést. A struktúraváltó képzésre 2020-ban felvételt nyert résztvevők átlagéletkora 39 év volt, ami azt jelzi, hogy a programban elsősorban karrierváltók vettek részt. A sikeres vizsgázók között akad korábban jogászként, futárként, tanárként, agrármérnökként, tolmácsként, borászként, gyógypedagógusként, színészként, festőművészként, nyomozóként vagy táncoktatóként dolgozó diák is.

A program négy oktatóközpontja - a Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 - az országos informatikai szektor felnőttképző intézményei, amelyek az elmúlt években több ezer képzett IT területre történő karrierváltását segítették elő, ezen felül az Újratervezés Program 2020/21-es tanévében további mintegy ezer embert képeztek át informatikussá.