A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó vállalat legyártotta az első három olyan transzformátort, amelynek már része a német Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal közösen fejlesztett intelligens monitoring rendszer. A berendezésekre további 18 megrendelés érkezett be - közölte a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.

A magyar cég 2022 második negyedévében kötött partneri együttműködést a transzformátorok vezérlése terén a világpiacon vezető német vállalattal.

Ráállnak az új termékre

„A Ganz Intelligent Solutions bevezetése nyomán a transzformátorok új, digitális és intelligens korszaka indul el, és büszkék vagyunk arra, hogy a Ganz úttörő szerepe ismételten, a 21. században is megmutatkozik, azon keresztül, hogy olyan digitális megoldásokat fejlesztünk, amelyből az egész iparág profitálhat. Vállalatunk célja ugyanis, hogy az intelligens megoldásunk előnyeit az iparágon belül a lehető legszélesebb célcsoport számára elérhetővé tegyük. Így ezentúl csak intelligens transzformátorokat fogunk gyártani a tápiószelei üzemünkben, illetve igény esetén a korábban gyártott transzformátor egységeket is el tudjuk látni a monitoring rendszerrel” – mondta el Jan Prins, a társaság ügyvezető igazgatója.

Mitől intelligens?

Az Intelligent Solutions révén elérhetővé válik az állapotfüggő karbantartás, ezáltal a digitális monitoring rendszerrel felszerelt transzformátorok élettartama meghosszabbítható, karbantartásukra pedig csak akkor van szükség, amikor azt az állapotuk megköveteli, így csökkentve az anyagfelhasználást és a kapcsolódó karbonkibocsátást. A monitoring rendszerrel továbbá megakadályozható, hogy egy hirtelen fellépő hiba miatt egy berendezés váratlanul kiessen a villamosenergia-termelés folyamatából.

Mindezeken túl, a rendszer lehetőséget biztosít a transzformátor termikus állapotának mérésére, az olajtartalom vegyi összetételének vizsgálatára, az optimalizált berendezéskihasználtságra, a hűtésoptimalizálásra, valamint előzetes hűtéssel a túlterheltséggel járó időszakra való felkészülésre is - írja cég.

Bedőlt az előd cég

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a kft. nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközöket, továbbá munkaszerződéseket kötött közel 300 korábbi munkavállalóval.