Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 5G az idei Mobil Világkongresszus (MWC) egyik fő témája, ahol a távközlési óriáscégek szerte a világból kijelzőkkel és hálózatépítő alkalmazottak sokaságával mutathatják be képességeiket és hálózati sebességüket – tette közzé az Euronews.

Nemcsak az 5G, ami a jelen és a közeljövő, hanem a 6G – a mobilhálózat hatodik generációja – is napirenden volt.

A 6G-ről nem sokat hallani a hétköznapokban, hiszen még mindig titokzatosság lengi be a fejlesztést. Még a világkongresszuson sem tudják pontosan, hogyan fog működni, vagy mit tesz majd lehetővé, ugyanakkor sokan a digitális összekapcsoltság olyan új világát ígérik, amelyet eddig még csak képzelni mertünk.

Mi az a 6G, és miért téma a Mobil Világkongresszuson?

A 6G a mobilkommunikáció következő generációja. Ha olyan lesz, mint ahogy a fejlesztők ígérik, akkor az 5G hozzá képest elavultnak fog tűnni.

Bár még nem tudni, hogy ez hogyan fog megvalósulni, a szakértők szerint 2030 körül már mindennapjaink részévé válhat. Nicolas Kourtellis, a Telefonica Research vezető kutatója és társigazgatója szerint

a 6G körülbelül 500-szorosára növelheti majd a hálózati kapacitást, és óriási növekedést hoz majd az átvihető adatok mennyiségében és az adatátvitel sebességében.

A szakértők szerint erre hamarosan nagy szükség lesz az interneten keresztül összekapcsolt eszközök mennyisége és a folyamatosan pörgő adatok mérete miatt. Yue Wang, a Samsung Research UK 6G kutatásának vezetője szerint 2030-ra mintegy 500 milliárd csatlakoztatott gép lesz, ami a világ népességének 59-szerese.

Hozzátette, hogy a mobil- és internetforgalom éves szinten 55 százalékkal nő, mivel a világ egyre inkább összekapcsolódik az autonóm járművekkel, valamint a VR (virtuális valóság) és az AR (kiterjesztett valóság) növekedésével. Az 5G technológia nem csak, hogy nehezen fogja elérni ezt a nagyságrendet, de környezetvédelmi szempontból is sem lenne fenntartható.

Az űrben lehet a megoldás

A jelenlegi kutatások másik kulcsfontosságú része arra irányul, hogy a 6G egyáltalán hogyan lesz megvalósítható. Erre pedig Xavier Lobao szerint a válasz az űrben rejlik.

Xavier Lobao az Európai Űrügynökség vezeti a jövőbeli távközlési projektek részlegét, és elmondta, hogy a földi és a földön kívüli hálózatok konvergenciája segíti elő a fejlesztést.

Csapata jelenleg egy olyan javaslaton dolgozik, amelynek a felállítása arra irányul, hogy „6G legyen a keringési pályán lévő laboratóriumban”.

Csapata hozzá akar járulni a 6G meghatározásához azzal, hogy egy kísérleti műholdat építenek, amivel realisztikus módon tesztelhetik, milyen módon tud a műhold együttműködni a földi hálózatokkal.

A műholdas összeköttetés iránti igényt az hajtja, hogy mindenhol lefedettségre van szükség – nem csak ott, ahol településközpontok vannak.

Példaként az önvezető járműveket említette, melyek nem csak autópályákon, hanem keskeny utakon, hegyeken és völgyeken is közlekednek, ezért szinte mindenhol fontos, hogy elérhető legyen számunkra a hálózat.

A 6G jelentős biztonsági problémákat okozhat

Az egyre jobban összekapcsolt világ megteremtése új biztonsági kockázatokkal jár.

Alex Choi, a Deutsche Telekom T-Labs vezetője szerint még korai lenne a 6G pontos felhasználási eseteiről beszélni, de egyértelmű, hogy lehetővé kell tenni a valódi digitális integrációt, optimalizálni kell az energiahatékonyságot, valamint biztosítani kell a magánélet, a megbízhatóság és a biztonság eddig nem látott szintjét.

Hozzátette, hogy a kezdetektől a biztonság a legfontosabb, mivel a 6G még nagyobb biztonsági problémákat hordoz magában, mint az elődei. Úgy véli, hogy egy támadás ezek ellen a rendszerek ellen pusztítást okozna, ezért tényleg 100 vagy 1000 százalékos biztonsággal kell rendelkezni.

A 6G-korszakban minden összekapcsolódik – a mindennapi életünk és a vállalkozások működése világszerte az összekapcsolhatósági szolgáltatásokra fog támaszkodni

– fűzte hozzá a T-Labs vezetője.

(Szerző: Eisenkrammer Nóra)