Komoly következményei lehetnek annak, ha az amerikai internetes óriásvállalatokat különadóval sújtják az eurómilliókba kerülő hálózatfejlesztések finanszírozásának megoldására, mivel az sértheti az úgynevezett netsemlegesség szabályait és komoly áremelkedést jelenthet az európai felhasználóknak – figyelmeztetett Hollandia.

Az európai uniós országok illetékesei közül elsőként Micky Adriaansens holland gazdasági miniszter reagált a tervezett lépésre, amely egy közelmúltbeli, az 5G hálózatfejlesztés finanszírozásáért szóló tanácskozáson hangzott el.

A szolgáltatók, köztük a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefonica és a Telecom Italia hosszú ideje lobbiztak a technológiai óriásvállalatok hozzájárulásáért.

Az Alphabet, az Apple, a Meta, a Netflix, az Amazon és a Microsoft szerint viszont az internetadó sértené a felhasználók egyenlőségét garantáló uniós szabályokat. Ezek az óriáscégek bonyolítják a távközlési szolgáltatók szerint az internetes adatforgalom több mint felét.

Adriaansens szerint viszont a holland kormány által megrendelt kutatás, amelyet az Oxera készített, azt mutatja, hogy komoly hátrányokkal járna egy ilyen adó bevezetése, mivel a fogyasztókat büntetné. A holland miniszter kifejtette:

rosszul járnak majd a távközlési cégeknél előfizetéssel rendelkező fogyasztók, akik streaming- és videoszolgáltatásokra is előfizetnek, mivel az utóbbi előfizetés díja feltehetően nőne, mivel a nagyvállalatok valószínűleg rájuk hárítanák a különadót.

Az Oxera tanulmánya megállapította, hogy az európai távközlési szolgáltatókat az internetes adatforgalom erőteljes növekedése ellenére sem terhelik magasabb hálózati költségek. Emellett azt is kimutatta, hogy a hálózatok korszerűsítésével nőtt a vállalatok működési nyeresége. Az óriáscégek megadóztatása nem növelné egyértelműen a gazdasági hatékonyságot, miközben jelentős költségekkel járna.

Adriaansens elismerte, megalapozottak az aggodalmak, hogy a jelenlegi infrastruktúra nem képes kielégíteni az elvárásokat és ambíciókat, szerinte nem ezen a módon kellene megoldani ezt a problémát.