A kezdeményezéshez 75 ország csatlakozott, közöttük az összes uniós tag, valamint az egymással kereskedelmi vitába bonyolódott Egyesült Államok és Kína is - közölte az uniós biztos, hozzátéve, hogy miután az online kereskedelem mostanra a világ legeldugottabb sarkaiban a mindennapok szerves részévé vált, "tartozunk annyival polgárainknak és vállalatainknak, hogy átlátható és biztonságos feltételeket teremtsünk az internetes kereskedelemnek".

A tárgyalások a WTO égisze alatt az idén márciusban kezdődnek meg hivatalosan - jelentette be Cecilia Malmström. A cél egy olyan nemzetközi keretegyezmény létrehozása lesz, ami egyszerűvé és biztonságossá teszi az internetes vásárlást, értékesítést és szerződéskötést.

A decemberi Buenos Aires-i csúcson a WTO 164 tagja nem ért el eredményt 25 különböző e-kereskedelmi kezdeményezés egyetlen rendszerbe való konszolidálásában.

Kína fenntartásait fejezte ki a mostani e-kereskedelmi javaslattal szemben is, de jelezte szándékát a tárgyalásokon való részvételre azzal a feltétellel, hogy azon maximálisan figyelembe veszik a fejlődő országok igényeit. India viszont bejelentette, hogy nem csatlakozik az új kereskedelmi tárgyalásokhoz, mindaddig, amíg a WTO eredményesen le nem zárja a dohai tárgyalási fordulót.

A WTO statisztikái szerint 2016-ban 27,7 ezer milliárd dollárt tett ki az interneten bonyolított kereskedelmi áruforgalom, ebből 24 ezer milliárd dollár volt a vállalatok között kötött szerződések forgalma.