Az új stratégia részeként a brüsszeli végrehajtó testület azt kívánja elérni, hogy 2030-ra az EU-tagállamok összes háztartása gigabites sebességű csatlakozással rendelkezzen, és az 5. generációs mobilhálózat (5G) a jelenlegi 14 százalék helyett az unió valamennyi lakott területét lefedje - derül ki az EB tájékoztatásából.

Az EB azt is reméli, hogy 2030-ra a jelenlegi 56 százalék helyett az unió felnőtt lakosságának 80 százaléka rendelkezni fog alapvető digitális készségekkel, és legalább 20 millió információ- és kommunikációtechnológiai szakember fog az unióban dolgozni. Az EU arra is törekszik, hogy ezen a foglalkoztatásterületen növekedjen a nők aránya.

Az ütemterv fontos eleme továbbá, hogy 10 éven belül valamennyi kulcsfontosságú közszolgáltatásnak elérhetőnek kell lennie az interneten, minden polgárnak hozzá kell férnie elektronikus egészségügyi dokumentációjához, és az uniós polgárok legalább 80 százalékának elektronikus személyazonosítási megoldást kell alkalmaznia.

Uniós törekvés az is, hogy 2030-ra négy vállalkozásból háromnak felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat, nagy adathalmazokat és mesterséges intelligenciát kell használnia; a kkv-k több mint 90 százalékának el kell érnie legalább az alapszintű digitális intenzitást.

A digitalizációs szint javítása igen jelentős tényező az unió versenyképessége szempontjából, ugyanakkor "a folyamatnak befogadónak kell lennie, és minden állampolgárnak teljes mértékben ki kell tudnia használni a digitális társadalom által létrehozott előnyöket" - mondta az MTI szerint Margrete Vestager, az unió versenyjogi biztosa az ütemtervet bemutató sajtótájékoztatón.