Veszélyben van több százmillió iPhone

Kiirthatatlan sebezhetőséget találtak a telefonokban az iPhone X-ig bezárólag. A jó hír, hogy egyelőre úgy fest csak, hogy csak USB-csatlakozáson keresztül lehet feltörni a telefonokat, de lehet, csak időkérdése, mikor jön egy kifinomultabb megoldás.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 29. vasárnap, 13:48
Fotó: Unsplash

Szoftverfrissítésen keresztül megszüntethetetlen sebezhetőséget azonosítottak az iOS eszközöknél: a "checkm8" (checkmate, sakk-matt) ugyanis bootROM sebezhetőség, ami annyit jelent, hogy annak a kezdeti kódnak a hibáját használja ki, amit az iOS eszközök induláskor betöltenek - írja cikkében a Computerworld.

A sebezhetőséget a felhasználók szerencséjére csak USB-n keresztül lehet kihasználni, vagyis géphez csatlakoztatva futtatható az ártalmas kód. Ettől még nem kizárható, hogy lesz olyan kártevő, amely kikezdheti a telefonokat.

A probléma az iPhone 4S-ektől (A5 lapka) az iPhone 8-okig és iPhone X-ekig (A11) több százmillió iPhone-t érint - írja a szakportál. Az újabb telefonoknál már javították a problémát.

Egyre nagyobb veszélyben vannak az okostelefonok: folyamatosan nő a feltárt sebezhetőségek száma, miközben újabb és újabb vírusokat is fejlesztenek a készülékekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.09.29 16:02

No panic. Hamarosan jön egy iOS frissítés, és minden OK.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html