Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amikor az első iPod 2001-ben megjelent, 1000 zeneszámot tudott tárolni. Ma már több mint 90 millió zeneszám található az Apple streaming szolgáltatásán - írja a BBC.

2001-ben ha valaki zenét szeretett volna hallgatni, akkor ott volt a CD-lejátszó, vagy olyan MP3-lejátszók, amelyek 150 dalt tudtak tárolni - emlékeztet az Apple Insider.

A BBC szakértője szerint 2001-ben a zeneipar a túlélésért küzdött az illegális fájlmegosztás miatt, amellyel egyszerűen nem tudtak lépést tartani a kiadók és megtenni a szükséges jogi lépéseket. Ebbe a zavarosba dobott mentőövet az Apple, hiszen nőtt a jogszerű letöltések száma.

Az első, 2001-ben megjelent iPod (Forrás: Apple)
Az első, 2001-ben megjelent iPod (Forrás: Apple)

Az évek során többféle iPod modell is létezett - köztük a Nano és a Shuffle -, de a 2007-ben megjelent iPod Touch az utolsó modell, amelyet megszüntettek és amely 2019-ben frissült utoljára. A készüléket ugyanaz a csapat tervezte, amely később az iPhone-t is kitalálta.

A 2004-ben bemutatott iPod Mini (Forrás: Apple)
A 2004-ben bemutatott iPod Mini (Forrás: Apple)

A cég közlése szerint a termék addig kapható, amíg a jelenlegi készletek el nem fogynak.

Az iPod túlzás nélkül újraírta a zenehallgatást, az évek során számos híresség állt mögé, köztük John Mayer, a U2 és Oprah Winfrey. A BMW mutatta be az első beépített iPod rendszerrel ellátott autós szórakoztató rendszerét, és néhány éven belül a legtöbb autógyártó követte a példáját.

A második generációs iPdod nano 2006-ból (Forrás: Apple)
A második generációs iPod ano 2006-ból (Forrás: Apple)

A technológiai elemzők szerint elkerülhetetlen volt, hogy az iPhone egy napon felváltja az iPodot.

"Amikor az Apple megalkotta az iPhone-t, tudta, hogy ez végső soron az iPod végének kezdetét jelenti" - mondta Ben Wood, a CCS Insight technológiai tanácsadó cég vezető elemzője a BBC-nek.

Az első iPod Touch-t 2007-ben mutatták be (Forrás: Apple)
Az első iPod Touch-t 2007-ben mutatták be (Forrás: Apple)

Carolina Milanesi, a Creative Strategies munkatársa szerint az iPod-eladások csökkenése összefügg az iPhone-eladások növekedésével, akárcsak a digitális értékesítésről a streamingre való áttérés.

"Az iPod hanyatlása talán a legjobb példa arra, hogy az Apple nem aggódik a saját termékeinek kannibalizálása miatt" - tette hozzá.

A 2012-es hetedik generációs iPod Nano (Forrás: Apple)
A 2012-es, hetedik generációs iPod Nano (Forrás: Apple)

Az Apple Insider cikke szerint a bevezetéstől a megszűnésig az iPod 7 504 napot élt meg, ezalatt volt, amikor korlátozott volt a kereslet iránta és volt, amikor tömegpiaci sikereket ért el a cég. Végül a feledés homályába került.

iPod Shuffle 2015-ből (Forrás: Apple)
iPod Shuffle 2015-ből (Forrás: Apple)