Miközben az elmúlt napokban a világ a SpaceX Starshipjének első Föld körüli tesztrepülésére figyelt, ami egy hatalmas, viszont kontrollált robbanással ért véget, nem szabad elmenni a mellett sem, hogy még decemberben egy japán vállalat is fellőtt egy rakétát. A HAKUTO-R pedig a tervek szerint néhány nap múlva már landolhat is a Hold felszínén – írja a PCWorld.

A NASA még 2018-ban alapította a Commercial Lunar Payload Services Programot, amelynek célja, hogy a privát szektorban működő vállalatok is segítsenek hasznos terhet szállítani a Holdra, a tervezett 2025-ös, emberekkel történő visszatérés előtt. A japán ispace ugyan nem tudott közvetlenül részt venni a toborzásban, ám egy massachusetts-i partnerrel kooperációban át tudták hidalni ezt a problémát.

Most viszont ott tartunk, hogy a HAKUTO-R küldetés lehet az első, privát szektor által finanszírozott misszió, amely a Holdon érhet földet.

Az ispace a YouTube-on élőben közvetíti a landolási kísérletet. A leszállással viszont csak akkor kísérleteznek, ha minden körülmény ehhez adott lesz. 

A SpaceX űrhajó közel 32 kilométert ért el a szétesése előtt. A SpaceX illetékesei pezsgőt bontva ujjongtak az eredménynek, hogy a Starship és a gyorsítórakéta első alkalommal emelkedett fel a földtől egy látszólag hibátlan indítással, és sikeres tesztrepülésnek nyilvánították a rövid repülést. 

SpaceX dolgozói a közvetítés alatt a vállalat Los Angeles melletti központjában tömegbe verődve együtt nézték a rakétakilövést, és vadul éljeneztek, amikor a rakéta elhagyta az indítótornyot, és akkor is, amikor az felrobbant az égen.