A Kaspersky friss jelentése szerint a válaszadók 46 százaléka számára nem jelent problémát, hogy a lakótársaival megosztva használja a streaming szolgáltatásokat - írja a hvg.hu.

Egyharmaduk ugyanakkor nem biztos abban, hogy a fiókja biztonságban van, mivel nem ismeri a vele egy háztartásban élők digitális szokásait.

Az orosz kiberbiztonsági vállalat szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások és a kényszerű otthonmaradás az emberek digitális szolgáltatásokhoz való hozzáállására is befolyással volt: tudatosabbá váltak ugyanis a biztonságos internethasználat terén, mind saját magukat, mind az egy háztartásban élőket illetően. Ez a tudatosság kiterjed például annak eldöntésére, hogy az egész háztartás ugyanazt a fiókot használja-e a szórakoztató platformokhoz, vagy például arra, hogy megpróbálnak többet megtudni egymás online viselkedéséről.

Mindezek alapján a kutatás arra a megállapításra jutott, hogy az online szolgáltatások összehozhatják az embereket, akik hajlandóak megosztani a személyes fiókjaik adatait annak érdekében, hogy kölcsönös hozzáférést biztosítsanak a lakótársaiknak. A streaming platformokhoz való hozzáférés megosztása mellett egyharmad (33 százalék) az online kiskereskedelmi szolgáltatásokat (pl. eBay) is megosztja a vele egy háztartásban élőkkel. A megkérdezettek 30 százaléka az ételrendelésekhez használt fiókjait, valamint az online játékelőfizetéseit is megosztja.

Ha nem figyelünk oda arra, hogy miként osztjuk meg a személyes adatainkat másokkal, nagy az esélye annak, hogy az adatok olyan emberek vagy csoportok kezébe kerülnek, akikben nem bízunk. Hogy ez ne történhessen meg, egyes szolgáltatások specifikus szabályzatok alkalmazásával segítik, hogy több ember is használhassa ugyanazt az előfizetést, de ehhez ne kelljen megosztani a jelszót - hívja fel a figyelmet a családi előfizetési csomagok használatára a Kaspersky.