Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Collection #1 néven felkerült a hackerfórumokra egy 2,7 milliárd soros adatbázis, amely több mint 1,1 milliárd egyedi emailcímre és jelszó kombinációra bontható. Az adatbázisban viszont sok szabálytalan karaktert tartalmazó jelszó is volt, valamint olyanok, amelyek már korábban kiszivárogtak és régieknek tűnnek. Így a ténylegesen kiszivárgott azonosítók és összekapcsolható belépőkódok száma 772 904 991.

Az egyelőre kérdés, hogy hogyan szerezték meg a védett adatokat, mert egyetlen szolgáltató vagy oldal adataival sem összeegyeztethető. Azt viszont tudni, hogy jelent meg először a 743 millió jelszót tartalmazó adatbázis: a MEGA felhő alapú fájlmegosztó szolgáltatásra töltötték fel a 87 gigabájtnyi adatot - derül ki az amerikai Forbes cikkéből.

Azt, hogy az Ön jelszava és emailcíme kikerült-e a netre a Collection #1-ban ellenőrizheti. A felhasználó nevet ezen, a jelszót pedig ezen az oldalon nézheti meg. A HIBP adatbázisai nem tárolnak ellenőrzött jelszókat, biztonsággal használhatók.

Azért fontos ellenőrizni, hogy a megtámadott fiókok között szerepel a sajátja, mert ha máshol is az emailfiókjával megegyező jelszót használt, akkor ott is megtámadhatják. Ez lehet banki alkalmazás, vagy akár közösségi oldal fiók is, ahol aztán adathalászok tovább gyűjthetik az adatokat a felhasználókról a pénzükre pályázva. Viszonylag sokan követik el ezt az adatvédelmi hibát.