Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vodafone tavaly nyáron indította el a 4G+ szolgáltatását a Balaton keleti medencéjében, idén februárban pedig megkezdődött az időközben elkészült fejlesztési terv kivitelezése is.

A jelenlegi fejlesztés egy többéves projekt része és egy több milliárdos nagyságrendű beruházást takar - mondta el Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón.

A mostani fejlesztés eredményeképpen a tavalyi 23 település mellett további 30 településen lesz elérhető a Vodafone eddigi leggyorsabb hálózata. A vállalat közleménye szerint az 1800 MHz-es frekvenciasáv LTE technológiára való áthelyezésével a Balaton körül minden településen elérhetővé válik az akár 187,5 Mbps-os elméleti maximális letöltési sebesség, Siófokon pedig akár a 337,5 Mbps-s elméleti maximális letöltési sebesség is.

A mobilszolgáltató emellett  53 településen - visszajelzések alapján - a beltéri lefedettséget is fejleszti, ami az eddiginél gyorsabb hívásfelépülést és jobb hangminőséget jelent, illetve a korábbinál magasabb beltéri lefedettséget is eredményez.

A tó körül mindenütt

A Balaton turisztikai szempontból jelentős területnek számít, ami abban is érezhető, hogy nyaranta a mobilhálózat adatforgalma több mint háromszorosára nő - mondta Amrita Gangotra, aki ezzel indokolta, hogy a mobilszolgáltató kiemelt hangsúlyt fektet e térség hálózatfejlesztésére. Nyáron már az egész Balaton körül elérhető lesz a 4G+ szolgáltatás, mely a műszaki vezérigazgató-heyettes szerint jelentős állomása az 5G felé vezető hálózati evolúciónak is.

A hálózatfejlesztést a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigaztagója is üdvözölte, hiszen mint mondta, az utasforgalom az elmúlt két évben intenzíven nőtt, sőt manapság már az utazás elengedhetetlen részévé vált az azonnali megosztás akár egy komp, személyhajó vagy vitorlásút során is - mondta el Kollár József.

A Vodafone közleményéből kiderül, hogy globálisan a 4G felhasználók száma nemrég haladta meg a 100 milliót. Európában a Vodafone hálózatain a mobil adatforgalom 68 százaléka 4G hálózaton zajlik, ami nagyrészt az összességében 93 százalékos kültéri 4G lefedettségnek köszönhető.

Jelenleg a szolgáltatónak világszerte összesen közel 530 millió mobil előfizetője van, akik egyre több adatot használnak: 2017 folyamán világszerte átlagosan 65 százalékkal nőtt a mobil adatforgalom a Vodafone hálózatán, egy európai felhasználó pedig átlagosan 2,1GB adatot fogyaszt egy hónapban.

Képünk forrása: Shutterstock