A németországi startup vállalatok alapítói az idei első félévben 2,16 milliárd euró befektetői tőkét vontak be cégeikbe, több mint dupláját a 2016 első félévi 972 millió eurónak. Az első fél évben így a 2015 első félévi kétmilliárd eurós rekord is megdőlt.

A legtöbb befektetői tőkét az internetes kereskedelemre és pénzügyi szolgáltatásokra alapított vállalatok vonzották - írja az MTI. (Versenyképtelen cégeket nevel a "magyar modell".)

Az új befektetési rekord két nagybefektetésnek tulajdonítható. Májusban a dél-afrikai Naspers média konszern invesztált 387 millió eurót a berlini Delivery Hero élelmiszer futárszolgálatba. A berlini Autol jármű-nagykereskedő vállalat pedig különböző befektetőktől 360 millió euró tőkét vont be.

A startup aktivitás azonban a két nagybefektetés nélkül is élénkült: az idei első félévben 260 vállalat hajtott végre tőkebevonást a tavalyi 241 után.

A legtöbb befektetői tőke Berlinben mozgott, 1,5 milliárd euró, bár ennek mintegy felét a két nagybefektetés adta. Bajorországban 215 millió euró, Hamburgban 181 millió euró befektetői tőkét vontak be startup vállalkozások az év első felében.