Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Apple és a Disney kapcsolata szorosabb volt, mint amilyennek látszott és ma látszik, és mindez annak köszönhető, hogy Jobs mindig is érdeklődött az animáció és az új technológiák alkalmazása iránt - írta meg az Elconomista.

Mindezt nem csak arra alapozzák, hogy végül is Steve Jobs volt a Pixar alapítója, melynek első filmje (Toy Story) óta abszolút referenciának számít a számítógépes animációban, hanem hogy miután 2006-ban a Disney felvásárolta a Pixart, Jobs a cég legnagyobb részvényeseként (a részvények 7 százalékát vette át, és így csatlakozott az Disney igazgatósághoz) megfordult a fejében a teljes hatalomátvétel gondolata is.

Erről eddig csak pletykák és mendemondák keringtek, ám most Bob Iger, aki a tavalyi évig a Disney vezérigazgatója volt, a CNBC számára megerősítette mindezt. Iger azt mondta, hogy a két óriáscég egyesítése csak Jobs halála miatt nem történt meg, és ő évekig készült arra a a bizonyos kettejük közti beszélgetésre,  ami végül a két cég egyesítésével végződött volna.

Jobs motivációja az volt, hogy egyesítse a két óriáscég technológiáját és kreativitását, amiből mindkettő profitált volna; ám miután az Apple alapítója 2011-ben meghalt, sem az örökösei, sem a céges utódja, Tim Cook nem folytatták e terv továbbvitelét. A két cég közötti jó a kapcsolat és időnként némi kereskedelmi együttműködések megmaradtak, de a fúzió elmaradt.  

Iger szerint, ha nem így alakul, az Apple valószínűleg sokkal jobban felkészülhetett volna a streaming  korszakára; az AppleTV+ péládul éppen a Disney saját megoldásainak újrafelhasználásából építkezve  indult el - a Netflix és társai indulása után, kicsit megkésve.