A jelenlegi, nyugtalanító üzemanyagár-előrejelzések fényében különösen érdekes lehet az amerikai, itthon főleg elektromos rollereivel népszerűvé vált cég, a Lime legújabb kezdeményezése, ami az elektromos meghajtású robogók egy új modelljének forgalomba állítását jelenti.

Az új Citra nevű, körülbelül 32 km/h sebességre képes jármű elődje – amelyeket a cég korábban, más államokban tesztelt – gyorsabb volt, a vállalat szóvivője szerint azonban szeretnének a lassabb, biciklisávban is használható mopedekre fókuszálni.

Bár más cégek is foglalkoznak elektromos robogók közösségi bérbeadásával – itthon például a közel 150 kétkerekűvel rendelkező Blinkee – a Lime új szintre kívánja emelni a szolgáltatást folyamatos fejlesztéseikkel és olyan új technológiák alkalmazásával, mint például a pedálnélküli és új generációs elektromos mopedek. Russel Murphy, a Lime szóvivője elmondta, hogy az újítások kivitelezése során fontos szempont, hogy az új eszközök károsanyagkibocsátás-mentesek legyenek, és bérlésük bárki számára biztonságos és megfizethető maradjon.

A széthagyott Lime rollerek nemcsak itthon jelentenek gondot

A Citra akkumulátora – amelynek névleges teljesítménye 750 Watt – egy feltöltéssel megközelítőleg 50 kilométeren át képes meghajtani a robogót, kompatibilis a Lime többi elektromos járművének energiaforrásával, így csökkentve annak valószínűségét, hogy a közösségi járműveket használóknak lemerült akkumulátorral rendelkező rollerekbe, biciklikbe, vagy mopedekbe kelljen ütközniük.

Magyarországon egyébként külön szabályozás vált szükségszerűvé, mert a Lime járdán hagyott, belvárosban szétdobált rollerei akadályozták a gyalogosok közlekedését és a parkolást. Az V. kerületi önkormányzat, nemrégiben megegyezett a céggel, ennek eredményeképpen a rollerek nem minden helyen lesznek használhatóak, például a gyalogos zónákban, sétálóutcákban a járművek fokozatosan lassulnak, végül leállnak majd.

A budapesti intézkedés Európában nem egyedülálló, Párizs több mint 700 különböző területén például a rollerek legfeljebb 10 km/h sebességgel képesek csak haladni. A sebességkorlázotást a franciáknál egy 2021 júniusában történt halálos baleset indokolta, amiben egy roller által elgázolt, 32 éves olasz nő életét vesztette.