Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tömegmédia és a közlekedési szektor kivételével szinte minden iparágban történtek nagyon súlyos incidensek a tavlyi év negyedik negyedévében – áll a Kaspersky internetes biztonsági szolgáltató gyűjtésében. A kritikus incidensek legtöbbször a közszektorban (az összes súlyos incidens 41 százalékát itt fedezték fel), az informatikai szektorban (15 százalék) és a pénzügyi szektorban (13 százalék) működő szervezeteket érintették.

A kibertámadások egyre komplexebbek, és olyan technikákat alkalmaznak, amelyek kijátsszák a védelmet, hogy a biztonsági megoldások ne vegyék észre őket. Az ilyen fenyegetések észleléséhez és megelőzéséhez tapasztalt fenyegetésvadászok szükségesek, akik már azelőtt felfedezik a gyanús műveleteket, hogy azok kárt okoznának a vállalatnak.

A kritikus incidensek csaknem harmada (30 százaléka) ember által vezérelt, célzott támadás volt. A nagyon súlyos incidensek közel negyedét (23 százalékát) nagy hatással járó malware-járványnak minősítették, amibe a zsarolóvírusok is beleértendők. Az esetek 9 százalékában a kiberbűnözők pszichológiai manipulációs technikák alkalmazásával szereztek hozzáférést a vállalatok informatikai infrastruktúrájához.

A célzott támadások meglehetősen gyakoriak: a szervezetek több mint egynegyede (27 százaléka) találkozott velük. A jó hír az, hogy az ilyen incidenseket nagy valószínűséggel elszenvedő szervezetek ismerik a kockázatokat, és felkészültek rájuk. Ezek a szervezetek olyan szolgáltatásokat használnak, amelyek segítenek a védekezőképességük felmérésében (, valamint olyan szakemberektől kérnek segítséget, akik képesek megállítani a bűnözőket - állapította meg Gleb Gricsaj, a Kaspersky biztonsági szolgáltatásokkal foglalkozó részlegének vezetője.