A Kaspersky internet biztonsági szolgáltató felmérése szerint a csalók jelentős mértékben visszatartják az embereket a randiappok használatától. A válaszadók 38 százaléka azért fél használni őket, mert attól tart, hogy átverik a csalók, 34 százalék pedig általában véve nem bízik a randiappokat használó emberekben.

Mindezek ellenére a válaszadók mindössze 15 százalékát vették már célba kiberbűnözők, és a csalókkal kapcsolatba kerülők 31 százalékának sikerült elkerülnie a támadást.

A csalókat vonzzák a társkereső szolgáltatások, mivel tudják, hogy az ezekre a platformokra látogató emberek személyes kapcsolatra vágynak, és ezt remekül ki tudják használni –írja a tanulmány.

A felhasználók a legtöbbször a következő problémákkal szembesültek a randiappok használata során: catfishing, vagyis álidentitásra épülő megtévesztés (51 százalék), kártékony linkek vagy csatolmányok (21 százalék), vagy személyiséglopás (17 százalék).

Azok, akiknek sikerült elkerülniük a támadást, sikeresen azonosítottak egy gyanús, hamisnak tűnő profilú csalót (50 százalék); rendkívül óvatosak voltak és sosem küldtek pénzt a társkereső alkalmazásoknak (49 százalék); vagy odafigyeltek a gyanús üzenetekre (47 százalék). A válaszadók csaknem ötöde (21 százaléka) gyanút fogott, amikor a csaló nem volt hajlandó belemenni egy videóhívásba.

Az adatvédelem hiánya is komoly probléma a randiappok esetén. A válaszadók 26 százaléka aggódik amiatt, hogy személyes adatai az online térben keringenek majd. Sőt, a felhasználók 19 százaléka azért törölte a társkereső szolgáltatásokat, mert privátabbá kívánta tenni a személyes adatait.