Most ezzel támadnak a kiberbűnözők

Ingyen felajánlani valamilyen értékes dolgot, mindig is csábító lesz az óvatlanoknak, nem véletlenül próbálják ezt kihasználni a kiberbűnözők - hívta fel a figyelmet a Kaspersky Lab.
Domokos László, 2018. július 25. szerda, 14:00
Fotó: Napi.hu

Amikor a felhasználó meglátogat egy ilyen áloldalt, akkor ki kell választania a kívánt ajándékkártyát, hogy megkaphassa a kódot. A generált kód megszerzéséhez a felhasználónak be kell bizonyítania, hogy nem robot. Ehhez a felhasználónak követnie kell a felajánlott linket, és számos különböző feladatokat kell teljesíteni.

A feladatok számát és típusát az a "partner-oldal" határozza meg, amelyikre átirányították a látogatót. Például megkérhetik, hogy töltsön ki egy űrlapot, adja meg a telefonszámát, az e-mail címét, küldjön egy pénzdíjas sms-t, telepítsen egy szoftvert.

Ahhoz, hogy megkapjuk a kedvezményre jogosító kódot, különböző feladatokkal kell bizonyítanunk, hogy nem vagyunk robotok A cél világos: az áldozatok oldalon "tartása". Akár belefáradhatnak a feladatok végrehajtásába, de nem is fontos szempont azok maradéktalan teljesítése, hiszen ezalatt számos személyes adathoz is hozzájutnak a bűnözők. Az első körös nyereség a pár száz forinttól akár a több ezer forintig terjed, de nem is ez az igazi bevétel, hanem az adatok értékesítéséből származó díjak.

Az új módszer arra az egyszerű ősi ösztönre épít, hogy szeretünk ingyen hozzájutni tárgyakhoz vagy élményekhez. A Kaspersky Labnál sokszor hívjuk fel a figyelmet arra, ha valami elképesztően olcsó vagy ingyenes, azzal legyünk megfontoltak és elővigyázatosak. Lehet, hogy csupán időt és némi pénzt veszítünk, de az is lehet, hogy olyan adatokhoz jutnak hozzá, amelyekkel már komolyabb támadást vagy visszaélést is lehet kezdeményezni - magyarázta Lyubov Nikolenko, a Kaspersky Lab webes tartalomelemzője.

Jó tanácsok:

  • Ha egy ajánlat túlságosan csábító, legyen gyanakvó.
  • Ellenőrizze a https kapcsolatot és a domain nevet, amikor megnyit egy weboldalt.
  • Soha ne ossza meg az olyan szenzitív adatait harmadik féllel, mint a belépési azonosító, jelszavak, bankkártya adatok.
  • Ne klikkeljen ismeretlen forrásból származó linkre, valamint ne is ossza meg ismerősei körében.
  • Amennyiben "ajándék kártyát / kódot" kap, ellenőrizze a cég hivatalos partnereinek listáját.
  • Használjon biztonsági megoldást, amely képes blokkolni az adathalász támadásokat, és kiszűri a spam leveleket.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK