Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
  • Támadás alatt a pénzügyi technológia (fintech). A mobil befektetési alkalmazások világszerte egyre népszerűbbek a felhasználók körében. Ezt a trendet a kiberbűnözők sem fogják figyelmen kívül hagyni 2020-ban. Nem mindegyik app alkalmazza a legjobb biztonsági gyakorlatokat, például a többfaktoros hitelesítést vagy az app csatlakoztatásának védelmét, és ez megnyithatja az utat a kiberbűnözők előtt az ilyen alkalmazások használóinak megtámadásához.
  • Új mobilbanki trójai vírusok. A földalatti fórumok vizsgálata és megfigyelése alapján a Kaspersky arra a megállapításra jutott, hogy egyes népszerű mobilbanki trójai vírusok forráskódja már ténylegesen kiszivárgott a nyilvánosság elé. A malware-forráskódok (Zeus, SpyEye) kiszivárgásával járó korábbi hasonló esetek eredményeképpen megnőtt az említett trójai vírusok új variációinak száma. Ez a minta 2020-ban is megismétlődhet.
  • Térítés ellenében biztosított hozzáférés a banki infrastruktúrákhoz és bankok elleni zsarolóvírus-támadások. Jövőre a banki hálózatokhoz való hozzáférés bűnözők közötti értékesítésére szakosodott csoportok tevékenységének fokozódása várható mind az afrikai és az ázsiai régióban, mind pedig Kelet-Európában. Az elsődleges célpontok a kis bankok, valamint a nagy szereplők által a közelmúltban felvásárolt pénzügyi szervezetek lehetnek, amelyek az anyavállalataik szabványai szerint építik újjá a kiberbiztonsági rendszerüket. Emellett arra is számítani lehet, hogy ugyanezek a bankok célzott zsarolóvírus-támadások áldozataiul esnek, mivel a bankok azon szervezetek közé tartoznak, amelyek inkább kifizetik a váltságdíjat, mint sem hogy beletörődjenek az adatok elvesztésébe.
  • Magecart-támadások 3.0: egyre több kiberbűnözői csoport veszi majd célba az online fizetés-feldolgozó rendszereket. Az elmúlt néhány évben óriási népszerűségre tett szert a támadók körében az úgynevezett JS-lefölözés (a fizetési kártyák adatainak az online áruházaktól való ellopására használt módszer). Jelenleg legalább 10 olyan különböző szereplő van, amely ilyen támadásokat hajt végre, és ez a szám jövőre még tovább nőhet.

A pénzügyi szektor mellett a kiberbiztonsági cég kutatói más iparágakról is megállapították, hogy új biztonsági vonatkozású kihívásokkal kell majd szembenézniük a következő évben.

Az egészségügyi szektor számára azt tanácsolják, hogy koncentráljanak az egészségügyi nyilvántartások és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközök védelmére, mivel ezek a támadók célpontjává válhatnak.

A nagyvállalatok biztonsági csapatainak a felhőinfrastruktúrára kell kiemelt figyelmet fordítaniuk, továbbá a bennfentesek vállalati hálózathoz való hozzáférése jelentette növekvő kockázatot is kezelniük kell. Vannak ugyanis olyan bűnözői csoportok, amelyek a bennfentesek különféle technikákkal (pl. zsarolással) történő toborzására szakosodtak.

A telekommunikációs szektornak és a mobilkommunikációt nagy mértékben használó többi iparágnak fel kell készülnie azon kockázatok felmérésére és kezelésére, amelyeket az 5G technológia 2020-tól kezdődően várható szélesebb körű alkalmazása hoz majd magával.