Kell-e félni a mesterséges intelligenciától? - Velős jóslat érkezett

A mesterséges intelligencia nagyobb hasznára lesz majd az emberiségnek, mint amennyit ártani lenne képes - jelentette ki a Dell Technologies elnök-vezérigazgatója Michael Dell pekingi tartózkodása során a kínai állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökségnek adott interjúban.
K. Kiss Gergely, 2017. október 1. vasárnap, 15:08
Fotó: Napi.hu

"A jövőben az ember-plusz-gép megoldásokra kell helyezni a hangsúlyt, nem pedig a gép-mínusz-ember megoldásokra" - idézi az MTI az amerikai számítástechnikai gyártó és informatikai szolgáltató konszern első emberét.

Az utóbbi időkben erősen vitatott "forró témává" vált a mesterséges intelligencia kérdése szakmai körökben és a nyilvánosság előtt is. Sokak számára a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) fejlődése nem csak hogy a foglalkoztatásra nézve jelent komoly veszélyt, de magát az emberi civilizációt is végveszélybe sodorhatja.

Midhael Dell szerint azonban nem kell tartani az AI-forradalomtól. "Eszközről van szó, nem kell tartani tőle" - fogalmazott. Rámutatott: a modern gazdaságban az adat éppen olyan fontos gazdasági tényezővé lépett elő, mint a munka és a tőke. "Az adat vált az emberi civilizáció fejlődését meghatározó új erővé."

Véleménye szerint a big data, a dolgok internete (IoT), az ötödik generációs mobil adatátviteli szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, az öntanuló gépek és más hasonló innovációk, vagyis összefoglaló nevén a "digitális forradalom" a legapróbb részleteiben is át fogja formálni nem csak a gazdaság és a kereskedelem, de magának a társadalomnak a működését is.

A Dell első embere az interjúban megjegyezte, hogy Kína az éllovas szerepét tölti be a digitális forradalom számos területén, egyebek között az elektronikus kereskedelemben, a mobil fizetésekben, valamint erőforrásmegosztó (sharing economy) alkalmazások terén. "Kína egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a nemzetközi porondon és ezzel párhuzamosan a Dell szempontjából is" - fogalmazott.

Michael Dell első alkalommal látogatott el Kínába azt követően, hogy a tőzsdén jegyzett Dell Inc. privatizációjával megalakult a Dell Technologies Inc. és 2016 szeptemberében beolvasztotta magába az EMC üzleti szoftverfejlesztő és informatikai szolgáltató vállalatot.

(Kép forrása: Pixabay.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.10.02 07:53

Jó lesz. A hülyéket kirúgják, a high-tech marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.10.01 16:14

Sokszor láttam már és meg is fogom nézni újra és újra Will Smith filmjét, az I-robotot. Ha a programokat meg lehet változtatni távirányítással, akkor bizony lehet is és kell is félni a robotoktól. Én robotpárti vagyok, azaz szélsőségesen a mesterséges intelligenciát támogató "ember".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.10.01 15:41

Hogy félni kell-e az AI-tól, csakis attól függ mit adnak a kezébe az emberek, mivel dolgozhat. Ha a rakéták indítókulcsait, akkor mindenképpen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html