Kémprogramot telepítettek a turisták telefonjaira Kínában

A kínai határőrség titokban kémprogramot telepít a Hszincsiang tartományba érkező turisták telefonjaira - írta a Guardian cikkére hivatkozva a 24.hu. A szoftver hozzáfér az e-mailekhez, az sms-ekhez, és a mozgást is nyomon követi.
Domokos Erika, 2019. július 3. szerda, 10:17
Fotó: Reuters

Hszincsiang tartományban már korábban is erősen korlátozták a szabadságjogokat, a helyi, muszlim vallású ujgur kisebbség elnyomásának érdekében arcfelismerő kamerákat telepítettek az utcákra és a mecsetekbe. A lakosságnak olyan szoftvert kell telepítenie, ami átvizsgálja a telefonjaikon tárolt adataikat.

A Guardian és nemzetközi partnerei által végzett nyomozás szerint a kémprogramot azoknak a telefonjára telepítették, akik Kirgizisztán felől léptek be Hszincsiangba - olvasható a 24.hu cikkében. A turistáknak nem szóltak a programról. Az alkalmazást sok esetben törölték, mielőtt visszaadták volna a telefonjukat a turistáknak, de néhány esetben az a készüléken maradt. Arról nincsen információ, hogy az így megszerzett adatok hová kerültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.07.03 14:08

Az operációs rendszer gyártója úgyis figyel, feljegyez mindent (ez az egyik jövedelemforrása). Androidos telefonokon ráadásul a szoftverek 80 százaléka szintén kémprogram-szintű engedélyeket követel magának a telepítéskor, ki tudja, hogy ezek mit művelnek a telefonunkban. Tehát a kínai kormány csupán egy igen hosszú sor végére állt be :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html