Ki nem találná, miről beszélt ma Merkel

Az adat vált a XXI. század nyersanyagává, ami nagy kihívás a szociális piacgazdaság fenntartásában és a társadalmi igazságosság biztosításában Angela Merkel német kancellár szerint.
Domokos László, 2018. május 29. kedd, 21:45
Fotó: Napi.hu

A politikus a G20 csoport argentin soros elnökségének idején a Global Solutions Summit címmel Berlinben rendezett konferencián kiemelte, hogy a XXI. században már nem a szén és az acél vagy az alumínium és a réz, hanem az adat a legfőbb nyersanyag, és még senki sem válaszolta meg azt a kérdést, hogy ebben a helyzetben miként lehet fenntartani egy méltányos, szociális piacgazdaságot.

Szavai szerint "mindannyian adatbeszállítók vagyunk", de az adatokért "eddig nem kaptunk semmit, míg mások szépen keresnek rajtuk", így egy nagy igazságtalanság fenyeget.

A reális javaknak van ára és adózni kell utánuk, ezért az adatok árát is meg kell határozni, és az adatokon alapuló gazdasági tevékenységnek is megfelelő adórendszert kell kidolgozni - írta az MTI.

Az adatok, különösen a fogyasztók adatainak beárazása lesz a jövőben a központi kérdés a társadalmi igazságosságot tekintve - húzta alá a német kancellár a kedden véget ért konferencián.

Az ügy jelentőségét mutatja a nagy amerikai informatikai vállalatok, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google európai adófizetési kötelezettsége körüli vita is, vagy az autóipar fejlődése - mondta Angela Merkel. Az iparágat átformáló digitalizáció révén "végül már nem is fogjuk tudni, hogy az autó egy guruló számítógép-e, vagy egy régi termék az elmúlt időkből".

E kérdésekről egyelőre a tudósoknak kell gondolkodni és javaslatokat tenni. Ez "szép feladat" a tudomány embereinek, a politikusok dolga pedig az, hogy nagy figyelemmel meghallgassák a refomjavaslatokat - mondta a német kancellár.

Fotó forrása: AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.05.30 09:43

Hablaty, mellébeszélés. Az országát éppen most verik szét a migránsok és ez az ő bűne. Az aókat meg éppen csökkentenie kellene a sötét némbernek, mert éppen ezzel fojtja meg a német gazdaságot. Mielőbb ki kell rúgni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.29 22:00

Adóztatna az ócska r...ngyó... Hát még mindig nem lendítették föl a gazdaságát a bantu informatikusok, agysebészek, stb.?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html