Átfogó támadás indult a kibertérben Szlovákia legnagyobb telefonszolgáltatója, a Slovak Telekom ellen - adta hírül a Slovak Spectator hírportál. A behatolás hatását még vizsgálják - derült ki a vállalat tájékoztatásából, amit a közösségi médiában tett közzé. A belső rendszerek életre keltése több órát vett igénybe.

Egy ideig nem működött a telefonszolgáltató belső informatikai rendszere, ami nélkül sem a Slovak Telekom internetes weboldala, sem mobiltelefonos alkalmazása nem volt elérhető. Az ügyfeleket kiszolgáló helpdesk ugyan részlegesen elérhető volt, de csak komoly korlátokkal, és ugyanez volt a helyzet az online vásárlási lehetőségekkel is.

A védelmi minisztériumot is megtalálták

Úgy tűnik, ez a hónap nem volt szerencsés a szlovákiai intézményeknek, ugyanis június közepén a védelmi minisztérium esett áldozatul kiterjedt támadásnak a kibertérben - idézte Jaroslav Naď védelmi miniszter bejelentését a Slovak Spectator. A biztonsági rendszernek köszönhetően a támadók nem tudtak adatokat lopni

A miniszter szintén a közösségi médiában számolt be a támadásról, amelyet követően a poszt szerint üres kézzel távoztak a hackerek. Az ügyet persze kivizsgálják, és a tárcavezető felhasználta az alkalmat, hogy figyelmeztesse Szlovákia népét: legyen óvatos, amikor a megnyílik a világháló felé.